Gå til indhold

Brændte børn

Jeg vil give tro, håb og omsorg

Hvorfor greb ingen ind, spørger Line Holt Petersen i morgen i TV2-programmet ’De brændte børn’. Nu uddanner hun sig til den socialpædagog, hun manglede som barn, og bruger erfaringerne fra sin barske opvækst i mødet med andre udsatte børn og unge

23. august 2017

Artikel
TV2_portræt-af-Line-Holt-Petersen_B.jpg

Forfatter: Lea Holtze

Foto: TV2

– Da jeg var barn var jeg virkelig bange for min mor. Hun har taget noget af det vigtigste, man kan tage – ens start på livet. Det føles, som om folk omkring mig slet ikke så, hvad jeg var udsat for.

Sådan indleder 27-årige Line Holt Petersen i morgen andet afsnit af programserien ”De brændte børn” på TV2, hvor Lisbeth Zornig Andersen rejser med personer som Line tilbage i tiden for at konfrontere deres problematiske barndom.

Udadtil skjulte en usynlig mur af nyvasket tøj, frisksmurte madpakker og flotte skoleresultater, hvad der foregik i Line Holt Petersens barndomshjem. Men i programmet bliver ringbindene med de gamle sagsakter åbnet, og Line fortæller, hvordan der bag facaden gemte sig en helt anden virkelighed. En virkelighed, hvor Line og hende søskende somme tider blev låst inde i dagevis, og hvor hun levede med angsten for, at hendes mor ville slå hende ihjel.

– Da jeg var lille, ville jeg være præst, fordi præsten kunne give mennesker tro og håb. Da jeg blev ældre, tænkte jeg, at jeg ville sprede tro, håb og omsorg ude blandt de mennesker, der virkelig har brug for det

Line Holt Petersen, pædagogstuderende

En redningsplanke for andre
Et af de spørgsmål, der har plaget Line i årevis er, hvorfor ingen kom hende til undsætning. Dengang var der ikke samme tradition for at have socialpædagoger tilknyttet skolerne, og Line Holt Petersen gik hverken i børnehave eller SFO.

Først da hun kom på efterskole, opdagede en lærer, hvor skidt det stod til derhjemme og blev en redningsplanke for Line. Og lige så længe, Line kan huske, har hun villet være den redningsplanke for andre.

– Da jeg var lille, ville jeg være præst, fordi præsten kunne give mennesker tro og håb. Da jeg blev ældre, tænkte jeg, at jeg ville sprede tro, håb og omsorg ude blandt de mennesker, der virkelig har brug for det. Jeg ville være den socialpædagog, jeg selv manglede som barn, der har forståelse og lyst til at hjælpe, siger hun til Socialpædagogen.

– Socialpædagoger gør et enormt stort menneskeligt arbejde, og jeg har gennem mine praktikker set, hvor meget socialpædagoger kan med ord og omsorg

Line Holt Petersen, pædagogstuderende

Set gennem særlige briller
I dag er Line Holt Petersen midt i sit sidste praktikforløb på en døgninstitution for 6-12 årige børn, og til sommer er hun færdiguddannet socialpædagog fra UC SYD. Igennem uddannelsen er hun blevet udstyret med de ganske særlige socialpædagogiske briller, som for hende at se skal til for at se og hjælpe udsatte mennesker.

– Vi bliver skolet til, hvordan vi ser og opdager ting, og hvordan vi skal forstå og rumme det, vi ser. Derfor mener jeg, at der burde være socialpædagoger på hospitaler, skoler, plejehjem – ja, alle steder i samfundet, siger hun og fortsætter:

– Socialpædagoger gør et enormt stort menneskeligt arbejde, og jeg har gennem mine praktikker set, hvor meget socialpædagoger kan med ord og omsorg. Nogle gange tager det lang tid, før der sker en udvikling med et udsat barn. Men når man pludselig en dag kan give et knus til et barn, der ikke før har kunnet modtage det, er det virkelig stort, siger hun.

Grib hele familien
Line Holt Petersen stak som 16-årig af fra problemerne derhjemme og endte i en plejefamilie. Og selvom hun var glad for at være der, var hun flov over sin situation og følte aldrig, at hun hørte til noget sted.

Det gør, at hun i dag især er optaget af at arbejde med behandlingstilbuddet ATA, Alternativ til Anbringelse. Her bliver hele den udsatte familie indskrevet til en individuel såvel som helhedsorienteret indsats. Målet er, at familien med hjælp og støtte løser sine problemer, så man undgår en anbringelse af barnet uden for hjemmet.

– Her møder man familier, der faktisk rigtig gerne vil det bedste for deres barn. De har bare svært ved at finde ud af, hvad der skal til. De ressourcer kan vi som socialpædagoger hjælpe dem med at finde frem, siger hun og fortsætter:

– Selvfølgelig er der tilfælde, hvor man er nødt til at lave en anbringelse. Men børn elsker deres forældre, uanset hvad de gør, og de fleste forældre elsker heldigvis også deres børn. Derfor kan vi få rigtig gode resultater ved at sætte ind over for hele familien.

Programmet ’De Brændte Børn’

Lige nu kører tredje sæson af programserien ’De brændte børn’ på TV2, hvor forfatter, debattør og tidligere formand for børnerådet Lisbeth Zornig Andersen rejser med personer tilbage i tiden for at konfrontere deres problematiske barndom.
Læs mere om programmet på TV2s hjemmeside.

Fortiden med på job
Sådan gik det desværre ikke for Line Holt Petersens familie, men hun har gjort sig erfaringer, som hun i dag kan tage med sig på arbejde.

– Jeg er meget opmærksom på at vise børnene den omsorg, de ellers aldrig får. Og når deres adfærd er uhensigtsmæssig, forsøger jeg at forstå, at de handler ud fra det bedste, de har lært, frem for bare at ville ændre adfærden. Og så giver jeg mig tid, hvis et barn har lyst til at tale eller bare sidde, fortæller hun.

Når Line Holt Petersen genkender sin fortid i et barn, hænder det, at hun fortæller barnet, at hun forstår dets følelser, fordi hun selv har oplevet noget lignende – uden at belaste barnet med de nærmere detaljer. Den tilgang oplever hun skaber en respekt og en gensidig forståelse mellem hende og barnet.

– Jeg tror ikke, vi skal være bange for at bruge os selv. Jeg tænker selv over, hvad der virkede for mig som barn, eller hvad jeg ville ønske, at nogen havde gjort for mig, siger hun.

Bliv medlem