Gå til indhold

anbragte børn

Vi cykler børnenes historie

Opholdsstedet Alrunen er i disse dage på cykeltur Danmark rundt og besøger de anbragte børns familier. Turen sluttede i København med et besøg hos Socialpædagogerne, hvor formand Benny Andersen bød på forfriskninger

13. juni 2017

Artikel
cykelholdet1128x600.jpg

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: Socialpædagogerne

110 km. i vestenvind lød distancen på dagens etape fra Korsør til København, og alle børnene cyklede næsten hele vejen. Så det var et hold trætte og stolte børn og voksne fra opholdsstedet Alrunen på Als, der sidst på eftermiddagen mandag ankom til Socialpædagogernes hovedkontor i centrum af København. Her blev de modtaget af formand Benny Andersen.

- Det er godt gået. I er seje!, sagde Benny Andersen, som stod klar med sandwich og sodavand til cyklisterne.

Mødes af familier og flag
Alrunen er et socialpædagogisk opholdssted for børn, som er anbragt uden for hjemmet. De holder til på Als, men lige nu er i alt 9 børn i alderen ni til 17 år plus de voksne altså på Danmarkstur på to hjul. Turens rute er ikke tilfældig, den går nemlig forbi alle børnenes hjemegn.

- Vi cykler børnenes historie. Undervejs på vores tur besøger vi alle børnenes familier, fortæller Azael Bakit Larsen, leder af Alrunen og forklarer videre:

- Når vi cykler børnenes historie er det blandt andet for, at børnene får et ejerskab til turen. Og så synes vi, det er vigtigt, at børnenes får lov til at vise os og hinanden, hvor de kommer fra, siger han.

Turen blev skudt i gang i Sønderborg, hvor borgmesteren sendte flokken afsted i et flot set-up med rundstykker og kaffe. Siden har ruten har bragt holdet forbi Tønder, Haderslev, Ringsted, Kerteminde i løbet af en lille uge.

- Turen har været en stor succes. Både børnene og forældrene har været glade og stolte, når vi har været på besøg. Nogle steder er vi blevet mødt af en hel velkomstkomité, som har stået klar ved landevejen med flag og det hele, og så har de budt på det store kagebord, siger Azael.

Sammenhold og sjov
Børnene har vindblæst hår og røde kinder efter den lange tur. De viser skrammer frem, klikpedal-sko og cykelrytter-solbrændte arme. Humøret er højt, og de fortæller stolt om strabadserne på cyklen.

- Det er sjovt. Vi er blevet bedre til at samarbejde. Derhjemme er det let at trække sig ind på sit værelse, men her er vi mere sammen, siger Michel, som har været med på flere ture med Alrunen før. De har nemlig tidligere været både i Paris, Berlin og Amsterdam på cykel.

For de fleste andre på holdet er det første gang, de er afsted. Hvis man bliver træt undervejs, kan man komme ind i følgebilen og få et hvil, men opholdet i bilen bliver som regel kort, for børnene vil gerne ud igen og videre i sadlen.

- Det er dejligt at være ude. Og så driller vi de voksne og sprøjter vand på dem, fortæller nogle af børnene. De fortæller også om styrt og redninger, og konflikter der opstår og løses undervejs. Og om ’skiltespurt’, som er små konkurrencer på turen, hvor man får point for at komme først forbi byskiltene. Men generelt er det sammenhold, der kendetegner turen.

- Der er motivation i at gennemføre, og vi hjælper hinanden, som et hold. Så mange af børnene vokser med opgaven. De kan nogle andre ting her, end de kan derhjemme fortæller Azael Bakit Larsen. Forud på Danmarksturen er gået mange måneder med træning: To gange om ugen har der været faste træningsture i gennem hele foråret.

- Vi arbejder meget med idræt og motivation på Alrunen, som en del af vores pædagogik, forklarer Azael Bakit Larsen.  

Motionen har givet rigtig positive resultater, har pædagogerne på Alrunen registreret. De unge trives bedre i skolen, konflikterne er færre, og så er medicinforbruget reduceret. Flere af børnene er trappet helt ud af deres medicin, det gælder både medicin for ADHD, depression og sovemedicin.

Turen slutter med et par dage i København, hvor cyklen står stille og programmet i stedet står på blandt andet kanalrundfart og tur til Dyrehavsbakken, inden turen går hjem til Als igen.

Se flere billeder fra Danmarksturen på Opholdsstedet Alrunens facebookside 

Læs mere om Alrunen: Tomme pladser på succesfuldt opholdssted

Bliv medlem