Gå til indhold

arbejdsulykker

Nyt system til at anmelde arbejdsulykker

Et forbedret it-system skal fremover gøre det nemmere for arbejdsgivere at anmelde arbejdsulykker.

30. juni 2017

Artikel

Forfatter: Malene Dreyer

EASY hedder det nye system til at anmelde arbejdsulykker, som Arbejdstilsynet og Arbejdsmarkedets erhvervssikring har udviklet i samarbejde. Ifølge Arbejdstilsynet er systemet enklere end det gamle - opbygningen af anmeldelsen er blevet forenklet, kommunikationen er blevet klarere, og der er færre trin i processen.

Det nye system er knyttet op på kendte platforme, f.eks. Virk.dk, og log-in i systemet foregår med Nem-ID. Det betyder, at det ligner de andre offentlige systemer, som arbejdsgiverne bruger. Brugerfladen er derfor genkendelig og let at betjene.

Af andre fordele kan nævnes, at den skadelidte selv får en kopi af anmeldelsen til sin e-boks.

- Vi har set flere sager, hvor medlemmet ikke er klar over, om ulykken er anmeldt eller ej, så det er en stor fordel, at de fremover selv kan se, hvad der er sket i sagen, og hvad der konkret er skrevet om den, siger Eva Schramm, arbejdsskadekonsulent hos Socialpædagogerne.

En anden ny ting er, at man kan krydse nej til at få sagen behandlet efter Arbejdsskadeloven.

- På den måde kan systemet også bruges som en ren registrering, sådan at en episode ligger i systemet, uden at man nødvendigvis skal tage stilling til erstatningsspørgsmålet. Det vil jo være i de mindre alvorlige situationer, siger Eva Schramm.

Sammenhæng til andre systemer
Anmeldelserne vil være tilgængelige online for forsikringsselskaberne, så snart arbejdsgiveren har indsendt anmeldelsen. Det gør arbejdet lettere for arbejdsgivere, forsikringsselskaber samt myndigheder og for den medarbejder, der er kommet til skade.

Systemet hænger sammen med CPR- og CVR-registrene, så brugerne ikke skal levere oplysninger, myndighederne har i forvejen. Det giver en lettelse for alle brugere. Samtidig sikrer det nye EASY flere og bedre oplysninger om arbejdsulykker, som kan bruges til forebyggelse af nye ulykker.

Læs mere om EASY på virk.dk

Bliv medlem