Gå til indhold

Biografoplevelse

Ny film om udviklings­hæmmet kvinde

Filmen ’At elske Pia’ er et drama om en 60-årig, udviklingshæmmet kvinde, der får sin første kæreste. Hovedrollen spilles af Pia Skovgaard, der selv er udviklingshæmmet.

29. juni 2017

Artikel
Film-Pia.jpg

Forfatter: Maria Rørbæk

’Hvis hun er væk, er jeg også væk. Der er ingen til at tage sig af mig, hvis hun ikke er der.’ Sådan talte den udviklingshæmmede Pia Skovgaard en dag om sin 84-årige mor, og det gav filminstruktør Daniel Borgman ideen til filmen ’At elske Pia.’

Han har lavet filmen som et eksperiment, hvor han satte sig for at finde en virkelig person og skabe en spillefilm på baggrund af hendes liv og følelser. Daniel Borgmann ledte efter en person, der levede i et voksent afhængighedsforhold, og fandt Pia Skovgaard, som ikke kan klare sig uden sin aldrende mor.

Filmen foregår i Pia Skovgaard og hendes mors fælles hjem på Langeland, og både Pia Skovgaard og hendes mor spiller sig selv. Pia Skovgaard sætter sig for at finde en kæreste og møder Jens på havnen. Hun indleder et forhold til ham uden at lægge mærke til, at det så i stedet er moren, der er ved at blive alene.

Historien ændrer sig

I et interview på Det Danske Filminstituts hjemmeside forklarer Daniel Borgman, hvordan historien ændrede sig undervejs:

- Jeg blev fascineret af ideen om et stærkt forhold mellem en ikke-udviklingshæmmet og en udviklingshæmmet person. Men så begyndte vi at få øje på Pias styrker og hendes evne til at håndtere situationer på en helt unik måde. Hun er ikke bange for at gå ind i et forhold, hvorimod Jens' karakter viser sig at være for bange til at udholde det. I sidste ende kom det til at handle om to sårbare mennesker, og hvordan de hver især agerer.

Ifølge Politiken skriver filmen danmarkshistorie, fordi det er første gang, en udviklingshæmmet har hovedrollen i en dansk film. Filmen havde i februar verdenspremiere på Berlinalen, hvor den var med som eneste danske film, og den er produceret med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Se trailer om filmen:

 

Bliv medlem