Gå til indhold

Familiepleje

Lilli er stadig Mor Lilli

Lilli Bach blev landskendt som plejemor for Jørn fra tv-dokumentaren om ’mors lille dreng’. I dag arbejder hun formelt ikke længere som familieplejer, men hun bruger stadig de kompetencer, hun tilegnede sig som plejemor

25. juni 2017

Artikel

Forfatter: Maria Rørbæk

’Min titel? Ja, hvad er det nu, det hedder? Jeg plejer bare at blive kaldt Mor Lilli. Ligesom jeg gjorde, da jeg var familieplejer.’
Sådan besvarer Lilli Bach spørgsmålet om, hvor hun arbejdsmæssigt er henne i dag.

Som plejemor for Jørn fra TV-dokumentaren ’mors lille dreng’ er Lilli Bach måske Danmarks mest kendte familieplejer – og så alligevel ikke. For formelt set har Lilli Bach slet ikke været familieplejer i de sidste par år. 

- Da Jørn og hans lillebror, Mads, var små, havde de mest brug for, at jeg gik hjemme, og min mand, Uffe, havde et andet arbejde ved siden af. Men da de blev ældre, syntes vi, at de havde brug for lidt mere far og lidt mindre mor. Så vi byttede rundt, så Uffe formelt set overtog plejeforholdet, og så begyndte jeg at arbejde ude. Men vores familie er selvfølgelig stadig en plejefamilie, og jeg spiller stadig en stor rolle, fortæller hun.

Overfører kompetencerne
Lilli Bachs formelle titel er ’mentor’ og ’SPS-vejleder’ på Jordbrugets UddannelsesCenter Århus. SPS står for specialpædagogisk støtte, og det er Lilli Bachs opgave at hjælpe elever med særlige vanskeligheder, så de fx kan få en uddannelse på trods af en funktionsnedsættelse.
- Jeg nusser, når det er nødvendigt, og jeg skubber, når det er nødvendigt, siger hun.

Lilli Bach har ikke nogen pædagogisk uddannelse, og det er helt klart arbejdet som familieplejer, der har banet vejen for jobbet på Jordbrugets Uddannelsescenter.
- Det forløb, jeg har været igennem omkring Jørn, har krævet, at jeg lærte at tilegne mig viden om alverdens udfordringer – lige fra ADHD til autisme eller personlighedsforstyrrelser. Og det kan jeg i høj grad bruge i dag, for blandt mine elever er der mange med nogle af de samme udfordringer, siger hun.

Lilli Bach lægger vægt på, at hun er meget vedholdende over for de unge. Hun slipper dem først, når de er godt i gang med et uddannelsesforløb.
- Jeg kan godt være lidt af en terrier, hvis jeg skal have ting igennem systemet. Og det har jeg helt klart lært af at være familieplejer.

Bliv medlem