Gå til indhold

Inspiration

Innovationspraktik gav nyt perspektiv

Afdelingsleder Mie Hjæresen fik nye idéer og bekræftet vigtigheden af arbejdspladsens værdigrundlag, da hun var i innovationspraktik i Kriminalforsorgen. Alle kan tilmelde sig innovationspraktik og få nye perspektiver på arbejdet.

14. juni 2017

Artikel

Forfatter: Marie Dissing Sandahl

Hvert år i uge 37 tager medarbejdere og ledere fra mange offentlige arbejdspladser madpakken med hen på en helt ny arbejdsplads, når de tager i 2-5 dages innovationspraktik. Innovationspraktikken er frivillig, og meningen er at give både vært og praktikant nye perspektiver på arbejdet og nye relationer.

Det er Center for Offentlig Innovation, der står for koordineringen, og du kan også nå at komme i innovationspraktik

I evalueringerne fra sidste års innovationspraktikker var tilfredsheden høj, og at det er en god oplevelse at få vendt tingene på hovedet og se sin arbejdsplads ude fra, kan socialpædagog og afdelingsleder Mie Hjæresen fra Faaborg-Midtfyn Kommune skrive under på. Hun har både selv være i innovationspraktik i HR-afdelingen i Kriminalforsorgen og haft innovationspraktikanter på sin egen arbejdsplads, der er et aflastningstilbud for børn med fysiske og psykiske funktionsnedsættelser.

Hvorfor meldte du dig til innovationspraktik?

- Vi hørte om det gennem daværende kommunaldirektør Benny Balsgaard, og det tiltalte mig at komme ud og møde nogle andre i nogenlunde samme stilling eller situation – bare i en helt anden organisation. Jeg havde selv et ønske at komme langt væk fra den kommunale verden for at få nogle helt anderledes perspektiver, og det må man sige, at Kriminalforsorgens HR-afdeling var. Jeg søgte inspiration i, hvordan andre, der er optaget af ledelse, arbejder.

Hvad var det for en arbejdsplads, du oplevede?

- Jeg fulgte en afdelingsleder i Kriminalforsorgens HR-afdeling i tre dage i en periode, hvor de var i gang med omstrukturering og med at omdefinere nogle ledelseslag, fordi nogle institutioner skulle lægges sammen. Og der tænkte hun, at hun måske at give noget til mig – men også at få nogle indspark fra mig. Det var rart for hende, at der kom en afdelingsleder – for jeg kom med det perspektiv, der hed: hvad ville jeg gøre, hvis det var mig? Jeg var fx med til en workshop som fluen på væggen, hvor de skulle definere deres egen stillingsbetegnelse. Det var vældig interessant at høre deres bekymringer, og hvordan de så ledelse.

Hvad overraskede dig?

- Organisationen adskilte sig på mange måder fra den, jeg kommer fra. Det er en anden kultur, hvor man formulerer sig med et ”du skal” som et eksempel på noget, vi aldrig ville bruge som ledelse på min arbejdsplads. Men samtidig gav praktikken mig også en forståelse af, hvordan de tænker, og hvilke udfordringer de har i HR-afdelingen i min kommune, selvom det jo slet ikke kan sammenlignes direkte. Men skiftet i perspektivet var meget givende.

Vil du vide mere om innovationspraktik?

Vær med i Innovationspraktik - enten som vært eller praktikant. Og lær nyt om din egen arbejdsplads, dig selv og andre.

Læs mere om innovationspraktik og tilmeld dig her

Hvad lærte du om din egen arbejdsplads? 

- Jeg blev klar over, hvad værdigrundlaget på min arbejdsplads giver til stedet – og hvilken forskel det gør med et fælles værdigrundlag modsat fx et kodeks. I vores værdigrundlag har vi formuleret nogle gensidige forventninger til hinanden om, at jeg som leder forventer, at medarbejderne tilbyder deres hjælp, hvis de har mulighed, og at jeg som leder forventer, at medarbejderne beder om hjælp, hvis det er nødvendigt. At vi har det værdigrundlag om samarbejde har en stor værdi, kunne jeg se gennem praktikken, og jeg kunne også se, at vi har det rigtig godt og gør et godt stykke arbejde. Det skal være sjovt at gå på arbejde, lyder det fra den kommunale topledelse, og det skinner også igennem på Lunden.

Vil du anbefale innovationspraktik til andre? 

- Det er helt bestemt en god ide og værdiskabende at bevæge sig ud på fremmed grund og få en forståelse af, hvordan andre mennesker arbejder. Man skal fordomsfrit turde se på en anden kultur på en anden arbejdsplads og prøve at være helt åben over for, om man kan bruge det til noget eller ej. Man kan helt sikkert også få noget godt ud af at være i praktik et andet sted i sin egen organisation – fx at øge videndelingen – men man skal som leder ikke regne med, at medarbejderne kommer hjem som eksperter i et nyt felt, men at de har fået en masse input, som kan give nye idéer på sigt. Når man ser verden med andres øjne, så tror jeg på, at der sker ting – der opstår en større forståelse, og der sker en udvikling.

Jeg blev klar over, hvad værdigrundlaget på min arbejdsplads giver til stedet – og hvilken forskel det gør med et fælles værdigrundlag modsat fx et kodeks. 

Mie Hjæresen, afdelingsleder Lunden, Faaborg-Midtfyn Kommune
Bliv medlem