Gå til indhold

Kommentar

Gør plads i Lykkeligaen

Frivillighed og faglighed går fint hånd i hånd, og gør det bedst, når der er sat klare rammer for samarbejdet

7. juni 2017

Artikel

Forfattere: Af Benny Andersen og forbundsformand

Når 40 udviklingshæmmede børn hver mandag spiller håndbold i Gistrup ved Aalborg, så handler det ikke bare om bolden. Det handler om at motivere og initiere nye fællesskaber omkring udviklingshæmmede børn. Om at kunne gå fra hallen og tage glæde og energi med hjem. Ideen kommer fra en af mødrene, og støttet af frivillige er der nu banet vej for et landsdækkende initiativ og en landsdækkende håndboldliga for børn med udviklingshæmning: Lykkeligaen. Og dét er vejen frem. Ikke bare for familierne omkring Gistrup, men for os alle.

Mange steder i landet har socialpædagoger åbnet dørene op for civilsamfundet – og åbnet op for, at alle mennesker har brug for menneskelige relationer, netværk og en plads i Lykkeligaen. Og det bidrager frivillige med. Så når Signe med udviklingshæmning nu er begyndt at synge i kor hver tirsdag i den lokale kirke, så er hun hjulpet af frivillige med et netværk. Det samme er Morten, som har fået mod på at starte i ungdomsklub. De to mennesker får mod på livet og kommer tilbage på deres bosteder med lyst og energi. For nu er de en del af noget, der rækker ud over bostedet. Gennem frivillige får de mulighed for at blive en del af civilsamfundet, og den følelse og den oplevelse er essentiel for alle mennesker – uanset hvilke forudsætninger man er født ind i verden med.

Det støtter vi. Også selvom det krydser grænsen til faget. For frivillighed og faglighed går fint hånd i hånd, og gør det bedst, når der er sat klare rammer for samarbejdet – rammer, som fx slår fast, at frivillige aldrig må blive en del af kernen af, hvordan man driver og drifter bosteder og botilbud.

Heldigvis er arbejdet med frivillige i gang – og på tværs af en række faglige og frivillige organisationer blev der allerede for tre år siden lanceret et sæt spilleregler. For vi står i de kommende år over for en omstilling i den offentlige sektor med mere fokus på bruger- og borgerinvolvering. Den hidtidige rollefordeling mellem ansatte, borgere og frivillige bliver udfordret, og derfor er der brug for, at politikerne også rækker ud og hjælper med at bygge bro til civilsamfundet – fx ved at lave en strategi på området.

Og når det sker, så er der mange, der kan glæde sig: Samfundet, socialpædagogerne – og ikke mindst alle de udsatte borgere, som nu får mulighed for plads i Lykkeligaen.

Bliv medlem