Gå til indhold

Sikkerhed

Debat om drab efter tv-dokumentar

Efter tv-udsendelsen ’Dræbt i tjenesten’ kunne Socialpædagogernes medlemmer debattere med deres formand. Hvad skal der til for at undgå flere tragiske drab?

28. juni 2017

Artikel

Forfatter: Maria Rørbæk

Med tv-dokumentaren ’Dræbt i tjenesten’ har DR sat fokus på de tragiske tilfælde, hvor medarbejdere på socialpædagogiske arbejdspladser er blevet slået ihjel. Efter den tredje og sidste udsendelse inviterede Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, til medlemsdebat på facebook om emnet: Hvad skal der til for at undgå flere tragiske drab?

Formanden lagde selv ud:

- Sidder igen desværre med følelsen af at det, der er sket, faktisk kunne være undgået. Det er rædselsfuldt at tænke – og endnu værre, at det kan ske igen.

Benny Andersen henviste til en ny medlemsundersøgelse, som Socialpædagogerne har lavet, der viser, at knap halvdelen af de socialpædagoger, der arbejder med potentielt farlige borgere, jævnligt oplever at være alene om arbejde, hvor de burde være to. (Læs mere i artiklen ’Farligt alenearbejde stadig udbredt’ på side 35.)

- Derfor synes jeg, at der skal tages et lovinitiativ, der pålægger kommuner og regioner at sørge for, at der ikke sker alene arbejde, når det vurderes fagligt uforsvarligt. Men jeg vil også rigtig gerne høre, hvad I sidder med af tanker efter at have set udsendelsen. Hvad mener I, der bør gøres, spurgte han.

Livlig debat

I løbet af de tre kvarter, hvor live-chatten var åben, kom der mange forskellige reaktioner.

Nogle gik Benny Andersen på klingen og fik ham til at udbygge sit synspunkt. Eksempelvis skrev Laila Miriam Karlin Rasmussen:

- Hvem skal vurdere, hvornår det er fagligt uforsvarligt?

- Det skal ledelsen og medarbejdere i fællesskab, og de skal have nogle retningslinjer for det, svarede Benny Andersen.

Andre fortalte deres personlige historie. Fx skrev Lonnie Hviid-Christensen:

- Jeg blev selv arbejdsskadet efter et overfald på arbejdspladsen i 2011. Mistede min arbejdsevne indenfor det pædagogiske fag. Jeg følte, jeg bare var en brik: ’Brug og smid væk – der er en ny, der gerne vil have jobbet efter dig.’ Jeg synes, der er så mange ting, der kunne gøres anderledes, men ingen har haft interesse i at spørge ind til mine / vores erfaringer.

Benny Andersen fik også flere bud på, hvad der skal gøres bedre – lige fra mere supervision og bedre normeringer til konflikthåndteringsressourcer og et bedre samarbejde med såvel politi som behandlingspsykiatri.

Formanden sluttede med at takke for de mange kommentarer, som han lovede at tage med i det videre arbejde.

- For det stopper ikke her. Vi vil ikke acceptere, at nogen socialpædagoger skal risikere at komme til skade eller blive udsat for vold, bare fordi vi passer vores arbejde. 

Bliv medlem