Gå til indhold

Børnecentre

Styrket faglig kvalitet på vej til asylbørn

Det er en sejr for fagligheden at regeringen nu lægger op til at børnecentre underlægges socialt tilsyn

5. maj 2017

Artikel

Forfatter: Malene Dreyer

Socialtilsynet skal fremover føre tilsyn med asylbørnecentrene. Det lægger et ændret lovforslag nu op til, og det glæder Verne Pedersen, næstformand i Socialpædagogerne. For det betyder, at den pædagogiske indsats kommer i fokus.

- Det er en rigtig god nyhed. Det er så vigtigt, at flygtningebørnene bliver mødt af det rette faglige personale og en høj pædagogisk kvalitet, og det kan Socialtilsynet sikre. Vi ved, at en socialpædagogisk indsats virker. Det er en forudsætning for, at flygtningebørn, som har traumer med i rygsækken, kan bygges op som hele mennesker. Derfor skal der investeres i en tidlig indsats, så børnene kommer stærke videre i livet.

Indtil nu har Udlændingestyrelsen ført tilsyn med børneasylcentrene, men da det også er Udlændingestyrelsen, der driver centrene, har der manglet et uvildigt tilsyn. Desuden var der sidste sommer eksempler på, at Udlændingestyrelsen har svigtet opgaven, da et børnecenter på Langeland ikke fik tilsynsbesøg gennem mere end to år.  

Politisk indsats har givet pote

Socialpædagogerne har længe kæmpet for at få ændret den model, så det er Socialtilsynet der fører kontrol med børneasylcentrene, ligesom man gør andre steder, hvor børn er anbragt uden for hjemmet. Og det ser nu ud til at lykkes. Regeringen har nemlig ændret kurs og skrevet de sociale tilsyn ind i et nyt lovforslag, der skal skabe ’ro og orden’ på indkvarteringssteder for uledsagede mindreårige.

- Vi ser nu, at politikerne har lyttet til os, og det er jeg naturligvis rigtig godt tilfreds med. Det har været en lang proces, men resultatet viser, at det kan betale sig at holde fast. Men træerne vokser ikke ind i himlen - det er ikke alt i lovforslaget, som er godt nok, men det vigtigste mål er nået. Derfor vil vi naturligvis arbejde videre for, at den socialpædagogiske faglighed kommer til at spille en langt større rolle i arbejdet med uledsagede børn og unge. For de er først og fremmet børn, og de har krav på at blive behandlet på lige fod med andre børn i Danmark, siger Verne Pedersen.

Lovforslaget fremsættes i Folketinget i dag og forventes færdigbehandlet inden sommer.

Bliv medlem