Gå til indhold

Efteruddannelse

Nu ved jeg, hvorfor det virker

Som 50-årig startede pædagogmedhjælper Niels Rasmussen på uddannelsen til meritpædagog, selvom en videregående uddannelse ikke lå lige for, da han blev smidt ud af folkeskolen som dreng

17. maj 2017

Artikel

Forfatter: Fortalt til Marie Dissing Sandahl

Jeg har haft en kaotisk skolegang og blev smidt ud efter 7. klasse. I dag havde jeg nok fået en ADHD-diagnose. I stedet blev jeg udlært som pølsemager og arbejdede i mange år som slagter. Men jeg er også uddannet massør, vagt og kraniosakralterapeut.

På et tidspunkt lukkede slagteriet i Ebeltoft, og jeg var pisket til at prøve noget nyt, og jeg fik vikarvagter på en døgninstitution for udadreagerende unge. For seks år siden fik jeg mit nuværende job som medhjælper på Bronzealdertoften i Hasle ved Aarhus, der er et bofællesskab for voksne med psykiske handicap. Jeg er glad for det, men jeg vil gerne lære mere og have papir på mine kompetencer.

Jeg måtte tage en beslutning om, hvad jeg ville. Uddannelsen til meritpædagog er dyr, men min tillidsrepræsentant hjalp mig med at søge Den Kommunale Kompetencefond. Alligevel har jeg taget lån i friværdien, for man får jo kun SVU (Statens Voksensuddannelsesstøtte, der svarer til SU, red.), og jeg kan jo ikke få SU-lån.

Fuck, det var hårdt at komme tilbage til skolen. Bare at sidde og lytte. Jeg har intet positivt at sige om min folkeskoletid, og det har måske sat sine spor. Men jeg har en god klasse. Den ældste er 54 år, og den yngste 26. Når vi laver gruppeopgave, så gør det ikke noget, at jeg ikke altid er skarp til at stave og formulere mig skriftligt.

Før første eksamen var jeg rystende nervøs. Min lærer lavede en eksamensangst-gruppe og sagde, at vi var på samme side. Og selvom jeg aldrig havde lavet sådan en opgave før, gik det fint.

Nu taler mine kollegaer og jeg det samme sprog. Jeg har lært, hvorfor jeg har gjort, som jeg har gjort på arbejdet. Jeg får en masse teori om pædagogik, og nu ved jeg, hvorfor det virker.

Skæbnen ville, at jeg efter mange år mødte en gammel lærer fra folkeskolen, der havde forudset, jeg ville ende på bænken. Og det var fedt at vise hende, hvad jeg er blevet til. Det driver mig lidt at vise, at man kan nå langt, selvom man ikke er den skarpteste kniv i skuffen rent skolemæssigt. Borgerne ved, hvor de har mig, og jeg er tydelig og god til at skabe kontakt til alle mennesker.

Få gratis uddannelse til meritpædagog

Som en del af overenskomsten mellem KL og Socialpædagogerne i 2015 aftalte parterne at nedsætte en pulje til et uddannelsesløft af ufaglærte.

Derfor kan du som medlem af Socialpædagogerne søge økonomiske midler til hele uddannelsen til meritpædagog samt støtte til transport og materialer, hvis du opfylder disse krav: Er kommunalt ansat, er over 25 år og har mere end fem års relevant erhvervserfaring.

Din arbejdsgiver skal ikke betale, men lav en aftale med din tillidsrepræsentant og din leder, før du søger.

Læs mere på: www.denkommunalekompetencefond.dk

Bliv medlem