Gå til indhold

Fra arkivet

OK-krav sødet med honninghjerter

20. december 2017

Artikel

Forfatter: Lea Holtze

For ti dage siden udvekslede forhandlingsfællesskabet overenskomstkrav med arbejdsgiverne. Julefreden har efterfølgende for alvor lagt sig, og alle parter kan se frem til at mødes om forhandlingsbordet, når vi tager hul på det nye år.

Men så ordentligt og uden julerabalder er det ikke altid gået for sig.

Et kig i julearkiverne afslører, at en hel nissebande af socialpædagoger fra hele landet i fordums tid troppede op fire dage før jul hos Kommunale Tjenestemænds Udvalg (KTU) – som senere blev til KTO, der nu er fusioneret med Sundhedskartellet og er blevet til Forhandlingsfællesskabet. Nissebanden var anført af Orion Brass Brand og mødte repræsentanterne med rap-sang, trillefløjter og slagordene: ‘Goddag, goddag, I skal sige ja, til 35-timers ugen i dag’.

Formålet var klart, berettede Socialpædagogens reporter fra stedet:

‘Pædagoger fra SL og Pædagogisk Kartel og arbejdsløse fra flere organisationer ville lige minde deres repræsentanter om, at når de på KTU’s repræsentantskabsmøde skulle udtage de generelle OK-krav, så burde de huske på, at medlemmerne lægger størst vægt på 35-timers kravet’, står der i artiklen.

Nissebanden, med overnisse Knud Byskov i spidsen, forklarede repræsentanterne, at de var nødt til at tage det sure med det søde. Det søde var de honninghjerter, der blev båret frem på fade, hvor ‘35 timer NU!’ stod skrevet i glassur. Det sure var, at der forud for KTU’s repræsentantskabsmøde var svirrende rygter om, at KTU ville lande en udvandet udgave af arbejdstidskravet.

Og det viste sig at holde stik – på trods af, at de fremmødte socialpædagoger uddelte løbesedler, hvor man kunne se, at der blandt medlemmerne af KTU-organisationerne var et klart flertal for at stille krav om 35-times arbejdsuge med fuld løn- og personalekompensation.

Kravet kom til afstemning. Men kvasten på nissehuerne pegede nedad – repræsentanterne for bl.a. HK og Dansk Kommunalarbejderforbund (der senere blev til FOA, red.) stemte imod deres egne medlemmers ønsker.

Hvornår var det nu?

Socialpædagogen er – ganske vist under flere navne – udkommet siden 1941. Vi har været i arkiverne og har fundet teksten her på siden i en af de gamle udgaver.

Men hvornår stammer reportagen fra?

A: 1985. B: 1975. C: 1980

Se svaret i den trykte udgave af dette blad.

Bliv medlem