Gå til indhold

Arbejdsmiljø

Millionbesparelser i Arbejdstilsynet vækker bekymring

Arbejdstilsynet skal spare 15 mio. kr. i 2018, viser et nyt notat fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Så stor en besparelse kan blive en dyr omgang for arbejdsmiljøet, lyder kritikken fra Socialpædagogerne

14. december 2017

Artikel
Vold---til-web.jpg

Forfatter: Kit Lindhardt

Foto: Colourbox

I 2018 skal Arbejdstilsynet klare sig med 15,1 mio. kr. mindre end i år, og året efter bliver der barberet yderligere 12,9 mio. kr. af budgettet.

Det afslører et nyt notat fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen til beskæftigelsesudvalget ifølge Avisen.dk.

Ifølge Marie Sonne, næstformand i Socialpædagogerne, er det dybt kritisabelt at skære mere ind til benet i Arbejdstilsynet.

– Arbejdstilsynet er et rigtig godt værktøj til at sikre, at arbejdsmiljøet er i orden ude på vores arbejdspladser. Derfor virker det helt hovedløst at spare på det her område, når vi ved, at vi har arbejdspladser, hvor der er risiko for vold, arbejdsskader og et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Vi risikerer, at de problemer eskalerer, når der endnu engang kommer en besparelse i Arbejdstilsynet, der holder øje med arbejdsmiljøet, siger hun.

Hun frygter også, at besparelserne vil gå udover den rådgivning og hjælp, som arbejdspladserne får fra Arbejdstilsynet til at forbedre arbejdsmiljøet.

Arbejdstilsynets samlede bevilling falder fra 440,8 millioner kr. til 425,7 millioner kr. i 2018. Besparelserne svarer til en nedgang på 14 årsværk i 2018 og 16 årsværk i 2019, viser en tabel i notatet ifølge Avisen.dk.

Ikke første gang

– Det er ikke første gang, der sker besparelser i Arbejdstilsynet. Man skal huske på, at Arbejdstilsynet også er en arbejdsplads, og tilsynsførerne skal også have et ordentligt arbejdsmiljø for at udføre sit arbejde ordentligt. De kan ikke nå, de tilsyn de skal, hvis der bliver færre folk. Det kommer til at gå udover arbejdsmiljøet både i Arbejdstilsynet og alle andre steder, siger hun.

Onsdag var Troels Lund Poulsen ifølge Avisen.dk i samråd i Beskæftigelsesudvalget, hvor han bekræftede, at bevillingen til tilsynet falder med 15,1 mio. Men det vil ikke få Arbejdstilsynet til at gå i stå, forsikrede han.

– Det er forventningen, at reduktionen i antal årsværk fra 2017 til 2018 som udgangspunkt kan håndteres ved en mere målrettet opgaveløsning og naturlig afgang i organisationen (opsigelser, pension mv.). Det skal bl.a. ses i lyset af, at Arbejdstilsynets råderum til lønudgifter forventes at stige i 2018 som følge af interne effektiviseringer på driftsområdet, sagde ministeren ifølge Avisen.dk

I begyndelsen af november skrev Ugebrevet A4, at Arbejdstilsynet ifølge en ny rapport i gennemsnit har mistet 6,37 millioner kroner om året siden år 2000. Samtidig fremgik det, at der i 2008 var 800 årsværk i tilsynet, mens der i 2016 var 600 årsværk.

Bliv medlem