Gå til indhold

Psykiatri

150 psykiatriske sengepladser fordelt

Regionerne har nu fordelt de 150 pladser i behandlingspsykiatrien til patienter med svære psykiske lidelser. Det åbner op for nye jobmuligheder for bl.a. socialpædagoger

19. december 2017

Artikel

Forfattere: Malene Dreyer og Tina Løvbom Petersen

Hvis du går og overvejer et job inden for psykiatrien, er der masser af nye jobåbninger på vej. Landets fem regioner har nu fordelt de 150 psykiatriske sengepladser, der skal oprettes til mennesker med svære psykiatriske lidelser, et samtidigt misbrug og udadreagerende adfærd – og i den forbindelse er regionerne så småt begyndt at rekruttere personale til de nye stillinger.

Socialpædagogernes næstformand, Verne Pedersen, opfordrer derfor medlemmerne til at byde ind på de nyoprettede stillinger.

– Socialpædagoger har viden og erfaring, som kan bidrage til opgaveløsningen på det her område – fx metoder, der kan nedtrappe vold og konflikter. Og vi vil gøre alt for at sikre, at der kommer høj faglig kvalitet ind i de her nye afdelinger, siger hun.

Derfor har forbundet indledt et samarbejde med Dansk Sygeplejeråd.

– Vi ønsker i fællesskab at huske regionerne på, at det er afgørende at få en høj faglighed ind på disse steder. Derfor er det helt indlysende, at der skal være et højt antal af såvel socialpædagoger som sygeplejersker

Verne Pedersen, forbundsnæstformand

 

Det anslås, at de 150 nye sengepladser vil afføde i omegnen af 400 til 500 nye stillinger i alt.

Sammenhængende forløb

De nye psykiatriske afdelinger skal rumme både en rehabiliterende/socialfaglig indsats, psykiatrisk behandling og misbrugsbehandling. Formålet er dels at stabilisere borgerens helbred og evne til at mestre hverdagen, og dels at nedbringe antallet af voldsepisoder og konflikter og opnå bedre sikkerhed for andre patienter og medarbejdere.

Ifølge psykiatridirektør Charlotte Josefsen fra Region Syddanmark giver de nye tilbud en unik mulighed for at samle det bedste fra flere behandlingsformer under ét tag.

– Vi skal skabe nye, sammenhængende forløb for borgeren, hvor planen er synkroniseret mellem alle parter allerede ved indskrivningen. Vi gør det i erkendelse af, at hidtidige indsatser har slået fejl. Vi er meget optagede af, at vi ikke vil hænge fast i historien om, hvorfor pladserne er skabt. Hvis vi hænger fast i retorikken om, at de er skabt på baggrund af tidligere ulykkelige sager, hvordan gør vi det så attraktivt for borgerne at komme ind i de tilbud, siger hun til Avisen.dk.

I Region Syddanmark er i alt 40 ledige stillinger i øjeblikket slået op, og her fremgår det, at det kommende hold skal bestå af læger, sygeplejersker, socialrådgivere, psykologer, misbrugsbehandlere, sosu-assistenter og lægesekretærer.

De 150 nye psykiatriske pladser er fordelt med 47 i Region Hovedstaden, 32 i Region Midtjylland, 32 i Region Syddanmark, 23 i Region Sjælland og 16 i Region Nordjylland.

Bliv medlem