Gå til indhold

Arbejdsmiljø

Projekt afprøver stressværktøjer

Med afsæt i ny forskning skal et Fremfærd-projekt afprøve og udvikle værktøjer, der kan forebygge stressrelateret fravær

10. november 2017

Artikel

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Stress er ikke et individuelt problem. Det er en kollektiv udfordring og en stor opgave for arbejdsfællesskabet. 

Med det afsæt vil et partnerskab mellem Fremfærd og CBS i et forskningsprojekt om stress afprøve nye kommunikations- og læringsværktøjer, der kan forebygge stressrelateret sygefravær. I projektet indgår tre kommuner, København, Rudersdal og Skanderborg, der stiller med hvert sit område: henholdsvis ældre-, børn og unge- og socialområdet.

– Kommunerne gør allerede meget for at forebygge og håndtere stressreaktioner gennem det løbende arbejde med at sikre et godt psykisk arbejdsmiljø, men der er et behov for nye perspektiver og for nogle konkrete kommunikationsværktøjer til ledere og medarbejder, udtaler direktør i KL, Kristian Heunicke, til Viden På Tværs, VPT. 

Projektet ‘Ledelse, arbejdsfællesskaber, kerneopgave og stress’ skal forsøge at samle konkret viden om, hvordan ledere og kolleger præventivt kan hjælpe og støtte medarbejdere med at forebygge stressrelateret sygefravær. 

Stress koster milliarder i sygefravær og har store menneskelige omkostninger. Jeg får dagligt henvendelser fra mennesker, der siger, at de via min forskning ser deres situation med nye briller

Pernille Steen Pedersen, post.doc., CBS

Skam udløser stress

I et forsøg på at bringe forskning tættere på praksis tager projektet udgangspunkt i et forskningsprojekt fra CBS, hvor post.doc. Pernille Steen Pedersen har sat fokus på skam som en ny tilgang til, hvad der kan udløse stressrelateret sygefravær.

Det nye består i måden at se stress og sygefravær på. Her konkluderer Pernille Steen Pedersens i sin afhandling, at meget af den stress, vi ser på arbejdspladserne, er en skjult og uforløst skamfølelse, som påvirker relationen negativt mellem leder og medarbejder samt medarbejdere imellem.

– Stress koster milliarder i sygefravær og har store menneskelige omkostninger. Jeg får dagligt henvendelser fra mennesker, der siger, at de via min forskning ser deres situation med nye briller. Derfor glæder jeg mig utrolig meget til dette projekt med partnerne på det kommunale område. Det vil kunne gøre en afgørende forskel, siger hun til VPT.  ν

Socialpædagogen skrev i november 2016 om Pernille Steen Pedersens forskning. Du kan læse mere i artiklen ‘Skam udløser stress’ 

Bliv medlem