Gå til indhold

KV 2017

Et handicap betyder ferie i Costa del Baghave

Mange mennesker med handicap kommer aldrig på ferie. Det svarer hver 5. socialpædagog i en ny undersøgelse. Resultatet er ’voldsomt’ og ’dybt kritisk’, mener tre borgmestre.

13. november 2017

Artikel
udviklingshæmmet.jpg

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Rasmus Baaner

Vind i håret, røde kinder og varm kaffe på termokanden. Det er opskriften på en klassisk tur i sommerhus for mange danskere. Men for en stor gruppe mennesker med handicap er det en umulighed, skriver fagbladet Socialpædagogen.

En spørgeskemaundersøgelse blandt 435 socialpædagoger, der arbejder på bosteder for voksne med fysiske og psykiske funktionsnedsættelser, viser, at de beboere, der er i stand til at tage på ferie med socialpædagogisk støtte, i gennemsnit holder 1,4 ugers ferie om året.

Men hver femte svarer, at beboerne aldrig holder ferie. Det bekymrer Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer. Han mener, at alle mennesker har brug for en pause fra hverdagen og samvær med venner eller familie.

- Virkeligheden er, at rigtig mange med handicap ikke kan få den nødvendige socialpædagogiske støtte til det, siger Thorkild Olesen til fagbladet Socialpædagogen.

Der findes ikke en nedre grænse for, hvor meget ferie mennesker med handicap har ret til. Men en principafgørelse fra Ankestyrelsen i 2015 lyder, at borgere med handicap ’kan have ret til at modtage socialpædagogisk støtte under kortere ophold/ferieophold af 4-5 dages varighed’.

Med den principafgørelse i hånden kan borgerne altså kræve at komme på ferie. Det er bare langt fra alle, der har ressourcerne selv eller pårørende til at kæmpe kampen, siger Thorkild Olesen.

Han opfordrer derfor landets lokalpolitikere til at gå ind i kampen og vedtage et serviceniveau, der sikrer ferie for mennesker med handicap.

Flertal for ret til ferie
Og måske er der håb efter kommunalvalget. Ifølge Den Socialpolitiske Kandidattest, der er udarbejdet af Socialpædagogerne, svarer 64 procent af de godt 2.500 kandidater, at mennesker med handicap, der bor i botilbud, skal have mulighed for en uges selvvalgt ferie med betalt socialpædagogisk støtte.

En af dem er Københavns socialborgmester, Jesper Christensen (S). For ham at se er det et ’voldsomt’ resultat, når så stor en andel i undersøgelsen svarer, at mennesker med handicap ikke holder ferie.

- Vi oplever et serviceniveau, der går den forkerte vej, fordi den økonomiske ramme er under pres. Jeg synes, man på Christiansborg er nødt til at kigge på, hvad det er for nogle rammebetingelser, man giver kommunerne. Men det er selvfølgelig også et prioriteringsspørgsmål hos os selv, siger Jesper Christensen til fagbladet Socialpædagogen.

I Helsingør Kommune er borgmester Benedikte Kiær (K) enig i, at det er trist, at så mange med handicap ikke kommer på ferie. Hun påpeger, at det fra januar 2018 bliver lovligt at betale for socialpædagogisk ledsagelse til ferie ud af egen lomme.

Hun er enig med Jesper Christensen i, at bolden ligger på Christiansborg-politikernes bord, hvis der skal sikres bedre ferierettigheder for mennesker med handicap.

I Aarhus kalder social- og beskæftigelsesrådmand Thomas Medom (SF) det for ’stærkt kritisk’, at så mange mennesker med handicap ikke kommer på ferie. Han tror imidlertid ikke på, at ferie som folketingsbestemt rettighed er vejen frem.

- Jeg tror, man skal sørge for at have et kommunalt serviceniveau og nogle bedre budgetter, som kan give mennesker med handicap et velfærdsløft. Min virkelighed som kommunalpolitiker er, at jeg skal tage nogle meget store slagsmål i næste valgperiode for at tilføre flere penge til handicapområdet, siger Thomas Medom til fagbladet Socialpædagogen.

Bliv medlem