Gå til indhold

KV 2017

Velfærd er at have noget at stå op til

Meningsfulde aktiviteter og miljøskifte er noget af det, der giver mennesker livskvalitet. Det mærker man tydeligt i den beskyttede virksomhed SOVI, hvor unge og voksne med autisme arbejder. Her kan du møde 22-årige Helene

20. oktober 2017

Artikel
RJM_kv2017B.jpg

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Ricky John Molloy

Helene Wittendorff Larsen skal i dag lave clips og flagpinde og sætte chip på løbsnumre. Og det er socialpædagogen Anne Bang Lind-Holm, der er hendes instruktør. Det fortæller fotografier på den hvide tavle lige inden for døren til lagerhallen. Tavlen giver Helene og hendes kollegaer på den beskyttede virksomhed SOVI for unge og voksne med autisme et overblik over arbejdsdagen fra det øjeblik, de møder ind. 

– Jeg kan godt lide at lave løbsposer. Jeg ved, de bliver brugt til et kvindeløb, og jeg har fart på, når jeg laver dem. Nogle gange får vi lov at få en løbspose med hjem, hvis der er nogen i overskud, fortæller Helene og sætter i rask gang rundt om paller med shampoo, vandflasker og nøddeblandinger. 

Når produkterne er samlet i løbsposer, bliver poserne pakket i flyttekasser. Helene fisker straks telefonen op af mobiltasken og tager et billede af processen.

– Jeg viser tit billeder på Facebook af det, jeg laver. Det ved jeg, at min far gerne vil se. Jeg skriver også derinde, at jeg er god til at arbejde her, siger hun med et smil og spørger Anne, om hun skal pakke en kasse mere.

– Ja, det er rigtigt fint, Helene, bekræfter socialpædagogen.

Selvom vi er mange mennesker samlet på værkstederne, hvilket kan være svært, når man har autisme, oplever vi, at medarbejderne er i trivsel og udvikling. Det tror jeg skyldes, at dagligdagen er individuelt tilrettelagt, og at vi i høj grad arbejder med autismen og ikke imod den

Anne Bang Lind-Holm, socialpædagog, SOVI

Giver livet mening 

De seneste måneder har 1.775 kandidater til kommunal- og regionsvalget deltaget i Socialpædagogernes socialpolitiske kandidattest. Her har 88 pct. af dem svaret, at de er helt enige i, at handicapområdet er kernevelfærd på linje med ældre- og sundhedsområderne. Velfærd kan fx være at deltage i meningsfulde aktiviteter og at have mulighed for miljøskifte. Den velfærd og livskvalitet ser socialpædagog Anne Bang Lind-Holm blandt medarbejderne på SOVI hver eneste dag. 

– Jeg tror på, at det er vigtigt for alle mennesker at have noget at stå op til. Her ved Helene, at hun er en del af noget, og hun kan sågar se sine flagpinde med clips på ude i samfundet, siger hun.

På SOVI, der ligger i Søborg, arbejder der omkring 50 unge og voksne med autisme. Nogle laver mad i køkkenet, andre syr børnetøj i designværkstedet, og så er der en flok, der ligesom Helene pakker og monterer i montageafdelingen. 

– Selvom vi er mange mennesker samlet på værkstederne, hvilket kan være svært, når man har autisme, oplever vi, at medarbejderne er i trivsel og udvikling. Det tror jeg skyldes, at dagligdagen er individuelt tilrettelagt, og at vi i høj grad arbejder med autismen og ikke imod den, siger Anne Bang Lind-Holm. 

Jeg hjælper fx Helene med at få brudt arbejdsopgaverne op i nogle delopgaver, som hun kan overskue, og med at skabe den struktur, hun har brug for

Anne Bang Lind-Holm, socialpædagog, SOVI

Med socialpædagogisk støtte

At arbejde med autismen betyder for Helenes vedkommende en hverdag med struktur, gentagelse og forudsigelighed. For andre kan det være nødvendigt at kunne trække sig tilbage fra de store værksteder. Derfor har alle deres eget lille arbejdsområde, hvor de kan være alene og finde ro og overskud. 

– Jeg hjælper fx Helene med at få brudt arbejdsopgaverne op i nogle delopgaver, som hun kan overskue, og med at skabe den struktur, hun har brug for. Og så bruger jeg meget tid på at hjælpe hende og de andre medarbejdere med at begå sig i det sociale liv, siger Anne Bang Lind-Holm og uddyber:

– Når Jens for eksempel driller Helene for sjov, bliver hun ked af det, fordi hun ikke forstår hans hensigt. Derfor går jeg ind og oversætter Jens’ intention med drilleriet. Det skaber en forståelse hos Helene og styrker hendes evner til at skabe sociale relationer.

Om eftermiddagen mødes Helene og kollegaerne i forskellige netværk, hvor de dyrker fælles interesser. Helene er fx med i ungenetværket, hvor de taler om kærester, om hvordan man kommer i biografen, og om hvilke ønsker og drømme, de har for fremtiden. På den måde bliver der skabt nogle muligheder for relationer og fællesskaber, som ikke ville komme af sig selv, fortæller Majbrit Bogø, der er SOVI’s direktør.

Vi skal bare sørge for at strukturere arbejdet, så de trives i det. Det er ikke individet, der skal tilpasse sig. Det er rammen, der skal tilpasses individet

Anne Bang Lind-Holm, socialpædagog, SOVI

Rammen følger individet

Efter pakkearbejdet har Helene sat sig ind i sit personlige arbejdsområde for at sætte chip på løbsnumre. Det er vigtigt, at chip og nummer bliver parret rigtigt. Og mens mange andre mennesker ville blive sløve af det gentagende arbejde og dermed begå fejl, er Helene netop rigtig dygtig til gentagelser og til opgaver med en tydelig begyndelse og afslutning, forklarer Anne Bang Lind-Holm.

– SOVI’s medarbejdere har rigtig mange evner, de gerne vil bringe i spil. Vi skal bare sørge for at strukturere arbejdet, så de trives i det. Det er ikke individet, der skal tilpasse sig. Det er rammen, der skal tilpasses individet, siger Anne Bang Lind-Holm.

Da Helene har afsluttet sit arbejde og er klar til at gå til pause, tager hun mobiltelefonen frem for at lægge billederne af arbejdsprocesserne på Facebook.

– I dag har jeg lavet løbsposer. Jeg var god til mit arbejde, skriver Helene, og ser op på Anne Bang Lind-Holm.

– Jeg kan vel godt skrive, at jeg føler mig ‘fantastisk godt til mode’, siger hun og vælger det rette humørikon til sit opslag.

Bliv medlem