Gå til indhold

Konference

Styr uden om konflikter med Nænsom Nødværge

Du skal arbejde med – og ikke imod – kroppens naturlige bevægelsesmønster, når du mødes af vrede og aggressioner i arbejdet, lød det fra Karina Mammen i et oplæg om Durewall-metoden og Nænsom Nødværge

11. oktober 2017

Artikel
Deltagere-2.jpg (1)

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Nils Lund Pedersen, Socialpædagogerne

’Lad ikke dagens personale blive morgendagens patienter’.

Med de ord indledte Karina Mammen fra Durewall-Instituttet sit oplæg om Durewall-metoden og Nænsom Nødværge på fagligt selskab for mennesker med sindslidelsers medlemskonference tirsdag den 26. september.

– Som socialpædagoger tager I hånd om mennesker og gør en forskel, når I hjælper borgerne til at genfinde kontrollen i deres liv og opleve en følelse af selvbestemmelse. Men samtidig oplever I også ind imellem konfliktfyldte situationer og mødes af vrede, aggressioner og vold – og i de tilfælde er det vigtigt, at I formår at holde fokus på det voldelige møde og ikke den voldelige person, sagde Karina Mammen, indehaver af Durewall Instituttet.

Durewall-metoden tager udgangspunkt i den japanske selvforsvarsteknik Jiu-Jitsu, som betyder blød teknik. Metoden, der er udviklet i Sverige, benyttes i forbindelse med forflytning, konflikthåndtering og genstandshåndtering som et effektivt system til at beskytte sig selv og andre.

Brug mindst mulig kraft

I sit oplæg beskrev Karina Mammen de ti principper i Durewall-metoden, som overordnet handler om at man med mindst mulig kraft opnår den størst mulige effekt uden at forårsage smerte eller skade.

De ti principper er: Mindst mulig kraft, balance, afstandstilpasning, ændring af friktion, bevægelsesenergi, naturligt bevægelsesmønster, vejrtrækningsteknik, beskyttelse, bestemthed samt hensyn.

– Durewall-metoden indeholder ikke en værktøjskasse fuld af teknikker. Den indeholder nogle principper eller retningslinjer, som man kan arbejde forebyggende ud fra. Man lærer at arbejde med – og ikke imod – kroppens naturlige bevægelsesmønster, sagde Karina Mammen.

Symbolet for Durewall-metoden er to hænder, og en stor del af teknikken bygger da også på, at man arbejder med den bløde vej – og den bløde hånd.

– Hænder er en kropssproglig gestus, og hænder betyder omsorg og beskyttelse. Derfor er det vigtigt at tænke på, hvordan man doserer kraften, og hvordan man tager fat i borgeren, når man arbejder med mennesker. Hvis I prøver med sidemanden vil I helt sikkert hurtigt mærke forskel på, hvordan det føles at blive taget hårdt fat i, og hvordan det føles når der bliver lagt en blød hånd på underarmen eller skulderen. Med bløde hænder når man langt, sagde Karina Mammen.

 

Vi bør hver især tænke over vores kropssprog, over den afstand vi møder borgeren med og hvordan vi kommunikerer. Og dermed siger jeg ikke, at man kan klare alle konfliktfyldte situationer med Nænsomt Nødværge. Men jo mere man ved om, hvad der optrapper en potentiel farlig situation, jo bedre kan man forebygge

Karina Mammen, indehaver Durewall-Instituttet

Vær bevidst om attitude og kropssprog

Opfordringen fra Karina Mammen til deltagerne lød bl.a., at man med fordel kan blive mere bevidst i sit arbejde som socialpædagog om, hvordan man møder borgere, der optræder aggressivt og uadreagerende.

– Hvordan kommunikerer vi? Hvilken attitude har vi? Og hvilke situationer er vi selv med til at skabe, når vi møder de her mennesker. Vi bør hver især tænke over vores kropssprog, over den afstand vi møder borgeren med og hvordan vi kommunikerer. Og dermed siger jeg ikke, at man kan klare alle konfliktfyldte situationer med Nænsomt Nødværge. Men jo mere man ved om, hvad der optrapper en potentiel farlig situation, jo bedre kan man forebygge, sagde hun og afrundede sit oplæg med følgende sætning fra Durewall-metoden.

’Vores håb er, at vi gennem øget bevidsthed om vores egen rolle i en konflikt, samt vores valgmuligheder, kan arbejde forebyggende og deeskalerende og på den måde skabe et trygt rum for os selv og dem, vi skal passe på’.

Du kan se hele oplægget på fagligeselskaber.sl.dk/ - og du kan læse mere om Durewall-metoden på durewall.dk/

Bliv medlem