Gå til indhold

Familieplejere

OK for familieplejere bliver et selvstændigt krav

Socialpædagogerne rejser krav om overenskomst for familieplejerne som et selvstændigt krav i forlængelse af OK18-forhandlingerne. Det har hovedbestyrelsen netop vedtaget.

3. oktober 2017

Artikel
familieplejerarbejdsforhold.jpg

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: Colourbox

Familieplejernes løn- og ansættelsesforhold skal forbedres. Der er blandt andet behov for større sikkerhed og et løft i form af fx arbejdsgiverbetalt pension. Hovedbestyrelsen har derfor vedtaget at rejse et særskilt krav om overenskomst for familieplejere i forbindelse med de forestående overenskomstforhandlinger 2018.

– Vi skal sikre vores dygtige familieplejere ordnede vilkår. Den bedste vej dertil er at rejse overenskomstkravet som et særskilt krav i forlængelse af de generelle forhandlinger. Det giver os en periode på den anden side af kommunalvalget, hvor vi kan blandt andet kan oplyse de lokale politikere om behovet, siger forbundsformand Benny Andersen.

Hovedprioriteterne i Socialpædagogernes overenskomstkrav handler om bedre opsigelsesvarsler, arbejdsgiverbetalt pension, et værn mod lønnedgang og kompensation i form af betaling eller frihed, når der afholdes ferie med plejebarnet.

Det er også vigtigt at skabe klare spilleregler i forhold til at løse uenigheder om løn- og ansættelsesforhold, samt at forhandlinger om netop om løn- og ansættelsesforhold adskilles fra dialogen om opgaveløsningen.

– Det er disse basale rettigheder, som er centrale for at sikre familieplejere ordentlige arbejdsforhold, så det er det, vi i første omgang går efter. Det er mit klare indtryk, at der både er forståelse og opbakning i forhold til opgaven blandt de mange familieplejere, jeg har talt med i den senere tid, siger Benny Andersen.

Krav skal ikke drukne i teknik
Når han kalder det klogt at rejse et særskilt overenskomstkrav for familieplejere handler det – ud over timingen – også om teknikken i den måde, som de store overenskomstforhandlinger foregår på.

For hvis Socialpædagogerne rejser kravet om overenskomst for familieplejere som et krav blandt de øvrige overenskomstkrav til OK18, og der ikke opnås enighed med KL, så vil kravet været parkeret de næste tre år.

Det sker, fordi man ved forhandlingernes afslutning giver håndslag på, at alle krav er afhandlet. Det vil betyde, at man helt frem til de næste overenskomstforhandlinger i 2021 ikke vil have mulighed for at rejse diskussionen om familieplejernes arbejdsvilkår.

– Jeg kan sige det meget kort: Så lang tid kan vi ikke vente på en overenskomst for den gruppe af vores medlemmer, der dag ud og dag ind gør en kæmpe indsats, siger Benny Andersen.

Benny Andersen understreger, at selv om arbejdet for ordentlige arbejdsvilkår for familieplejerne er en højt prioriteret opgave for forbundet, så bliver det ikke nogen nem opgave.

- Vi skal have KL med på ideen. Der skal som bekendt to til at lave en aftale. Derfor er vi også indstillet på kompromisser. Vi er løsningsorienterede, og hvis vi får mulighed får at indgå en eller anden form for aftale, der sikrer basale rettigheder, er vi også åbne overfor det, siger Benny Andersen.

 

Bliv medlem