Gå til indhold

Udsatte

Mænd på ­kontanthjælp ramt af hjemløshed

Hver syvende mand på kontanthjælp oplever at være hjemløs, viser ny undersøgelse – en skræmmende stor andel, mener Rådet for Socialt Udsatte

20. oktober 2017

Artikel

Forfatter: Jens Nielsen

Hvis man modtager kontanthjælp, er mand og er mellem 30 og 49 år, er der en betydelig risiko for, at man kommer til at opleve perioder med hjemløshed. 15 pct. af mændene i den gruppe har nemlig perioder, hvor de står uden bolig. Det fremgår af en ny undersøgelse fra VIVE, ‘Veje ind og ud af hjemløshed’, der bygger på tal fra hjemløseområdet fra 2009 til 2015. Hjemløshed rammer også 14 pct. af de mandlige kontanthjælpsmodtagere under 30 år, og næsten 10 pct. af dem over 50 år.

Og det bør mane til eftertanke, mener Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte:

– Det er skræmmende, at så stor en andel af mennesker på kontanthjælp rammes af hjemløshed. Det viser, at den nuværende debat om kontanthjælpsloft og 225-timers-reglen er forfejlet. Store grupper af kontanthjælpsmodtagere skal have en meget mere omfattende hjælp til de sociale problemer, som de tumler med, siger han.

Jann Sjursen peger på, at både den aktuelle undersøgelse og de nye hjemløsetal – som igen dokumenterede et stigende antal hjemløse – viser, at de hjemløse har meget sammensatte problemer med sygdom, misbrug og psykisk sårbarhed og for manges vedkommende også problemer med gæld. 

Den nye undersøgelse viser også, at hjemløsheden for hver fjerde af de ramte er noget, der strækker over måske flere år. Der er, hedder det, særligt for denne gruppe ‘betydelige samfundsmæssige omkostninger forbundet med hjemløsheden, alene når vi ser på omfanget af ophold på § 110-boformerne’. Derfor er der også et særligt behov for at ‘intensivere indsatserne’ for de langvarigt ramte, påpeger rapporten.

Men kun en lille andel af de langvarigt ramte får et sådant tilbud – bl.a. fordi der mangler billige boliger, viser VIVE-undersøgelsen. Og det får Jann Sjursen til at pege på, at ‘regeringen enten må finde de billige boliger, der er behov for, eller sørge for, at mennesker har mulighed for at betale den bolig, som de kan få’.   

– Beskæringer i kontanthjælpen eller fratagelse af boligsikringen forværrer kun de sociale problemer. Det er omkostningsfuldt for alle parter – også for samfundet, siger Jann Sjursen.


Download rapporten på VIVE's hjemmeside

Bliv medlem