Gå til indhold

Kommentar

Knæk hjemløse­kurven

Nu har vi regeringens handlingsplan, og så handler det om at komme i gang. Socialpædagogerne er klar, så vi kan få sat handling bag ordene

20. oktober 2017

Artikel

Forfattere: Verne Pedersen og forbundsnæstformand

I starten af september kom den sjette hjemløsetælling. Det var, desværre, endnu en gang nedslående læsning. For siden den første tælling for ti år siden er det kun gået én vej – og det er den forkerte. Antallet af hjemløse bare stiger og stiger. 

I dag er mere end 6.500 mennesker hjemløse, hvilket er en stigning på 8 pct. siden 2015 og på hele 33 pct. siden 2009. Og dykker man ned i tallene, er der endnu mere trist læsning. For antallet af unge hjemløse er fordoblet på bare otte år. Men desværre er det ikke den store nyhed for os. Da vi i sommer i en undersøgelse spurgte landets forsorgshjem og herberger, svarede næsten halvdelen, at de oplevede en øget tilgang af borgere. Og mere end halvdelen må hver eneste uge afvise borgere. 

Så der er al mulig grund til, at vi gør noget på hjemløseområdet. Derfor er det godt, at børne- og socialminister Mai Mercado (K) nu er kommet med en hjemløsehandlingsplan. Den hilser vi velkommen, for den er virkelig tiltrængt.

Fra Socialpædagogernes side har vi arbejdet på at skabe synlighed omkring det åbenlyse problem. Men mest af alt har vi arbejdet på at byde ind med løsninger på området. Ud over forsorgshjemsundersøgelsen har vi deltaget i dialogmøder med børne- og socialministeren og boligministeren, vi har afholdt en konference på Christiansborg sammen med de Konservative og Blå Kors, og ikke mindst har vi budt ind med en række fokusområder og konkrete løsninger til både ordførere og socialminister. 

Og i alle disse sammenhænge rejser vi rundt med denne besked: Det er den sociale indsats, der løfter mennesker ud af hjemløshed – det gør en bolig ikke i sig selv! Men kombinationen af en passende bolig og intensiv bostøtte – det virker. Det kaldes housing first, og det er et af de redskaber, som, vi mener, skal bruges til at knække hjemløsekurven. Og det er der heldigvis blevet lyttet til: Housing first har fået en central rolle i regeringens udspil. 

Samtidig er det helt afgørende, at vi sætter ind omkring de unge. Vi skal undgå, at de overhovedet ender i hjemløshed. Og hvis de alligevel gør det, så skal de mødes med de rette tilbud. Også her har regeringens været lydhøre over for vores anbefalinger.

Eneste opløftende læsning i dette års hjemløsetælling var, at Odense har nedbragt antallet af hjemløse markant. Det har de gjort ved en lang række målrettede tiltag. Og det fortæller os, at med politisk vilje, de rette, fagligt kvalificerede tilbud og samarbejder på tværs, så kan det lade gøre. Men det ved vi sådan set godt. For vi ved, hvad der virker. Nu har vi regeringens handlingsplan, og så handler det om at komme i gang. Socialpædagogerne er klar, så vi kan få sat handling bag ordene.

Bliv medlem