Gå til indhold

KV 2017

Kandidater: Handicap er kernevelfærd

Handicapområdet er lige så vigtig en del af dansk kernevelfærd som sundheds- og ældreområderne, mener godt 1.400 kommunalvalgskandidater. Det begejstrer handicaporganisation. Men handicappede har ikke samme bevågenhed, påpeger ekspert

10. oktober 2017

Artikel
Handicap-er-kernevelfærd-B-Rasmus Baaner.jpg

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Rasmus Baaner

Ældre og sundhed. Det er emner, der typisk fylder i den kommunalpolitiske debat om, hvem der skal bære borgmesterkæden de næste fire år. Men handicapområdet er lige så central en del af den danske kernevelfærd som ældreområdet og sundhedsområdet.

Det svarer 1.448 kandidater – eller 88 pct. – i en undersøgelse blandt 1.775 kandidater, der stiller op til kommunal- og regionsvalget i november.

Det tegner rigtig godt for handicapområdet, mener formanden for Danske Handicaporganisationer (DH), Thorkild Olesen.

 

– Der er en bevidsthed om, at handicapområdet er vigtigt. Jeg håber, at kandidaterne husker det, når de bliver valgt, og at de vil være med til at få KL til at sige det samme, når de har økonomiforhandlinger med regeringen, siger han.

Hold, hvad I lover

De 1.775 kandidater er med i Socialpædagogernes kandidattest, hvor de er blevet bedt om at forholde sig til 20 socialpolitiske udsagn – særligt inden for handicapområdet. Efter kandidaterne har afgivet deres svar, kan vælgerne tage samme test og på den måde finde frem til den kandidat, de er mest enig med.

I testen svarer 86 pct. af kandidaterne desuden, at kommunen ikke bør anvende færre ressourcer på handicapområdet i den kommende valgperiode. Og det begejstrer DH-formanden endnu mere.

– Vi har de sidste ti år oplevet så rigeligt, at der er blevet strammet ind, så det er en rigtig god udmelding, siger han.

At så mange kandidater ligestiller handicapområdet med ældre- og sundhedsområderne er et udtryk for, at alle på tværs af partier går ind for Danmarks overordnede samfundsmodel: velfærdssamfundet. Det mener Roger Buch, der er kommunalforsker og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

– Det er vanskeligt at finde nogen, der for alvor er i opposition til det velfærdssamfund, vi lever i, hvor en stor offentlig sektor løser mange opgaver, siger han og påpeger, at handicapområdet dog ikke får nær samme plads i den offentlige debat.

– Handicapområdet er ikke det, man taler mest om, fordi politikerne tænker rationelt – nogle vil sige kynisk – over, hvor de kan skaffe mange stemmer. Der er bare mange flere vælgere inden for ældre- og børne- og ungeområdet, siger han.

For Roger Buch at se er det dog positivt, at kandidaterne med den socialpolitiske kandidattest bliver tvunget til at forholde sig til det socialpolitiske område og i særdeleshed handicapområdet.

– Det er da en glimrende hjælp at give vælgerne, når de leder efter en kandidat at stemme på. Og så er det selvfølgelig oplagt, at organisationer bruger testen til at holde politikerne op på det, de har lovet, bagefter, siger han.

De bliver glemt

Hos Socialpædagogerne er næstformand Marie Sonne helt enig i, at især de mest udsatte mennesker inden for handicapområdet alt for ofte bliver glemt i den politiske debat. Det til trods for, at de er nogle af dem, der har allermest brug for kernevelfærd.

Det er netop derfor, at Socialpædagogerne sætter særligt fokus på handicapområdet op til kommunal- og regionsvalget, fortæller hun.

– Det er svært at få en politisk opmærksomhed på det her område, fordi mennesker med handicap ofte glemmes i den politiske debat eller bliver fremstillet som en belastende borgergruppe. Det skal vi være på vagt over for. Det er selvfølgelig dejligt, at kandidaterne sidestiller handicapområdet med ældre- og sundhedsområderne. Det holder vi dem op på efter valget, siger hun.

Sådan har vi lavet kandidattesten

Socialpædagogerne har inviteret 6.449 kandidater til kommunal- og regionsvalget på tværs af partier til at deltage i kandidattesten. I skrivende stund har 1.775 kandidater valgt at deltage, og der kommer hele tiden flere til.

Kandidaterne har deltaget ved at svare på, hvor enige eller uenige de er i 15 socialpolitiske udsagn. Regionskandidaterne er tilsvarende blevet bedt om at forholde sig til fem socialpolitiske udsagn, mens kandidater til begge valg har skullet forholde sig til alle 20 udsagn.

Som det fremgår af grafikken er hele partispektret repræsenteret i kandidattesten. Særligt kandidater fra Enhedslisten, Radikale Venstre, Socialdemokraterne og SF har valgt at deltage. Socialpædagogerne havde naturligvis gerne set, at partierne var repræsenteret ligeligt i forhold til partiernes størrelse, ligesom vi forgæves har forsøgt at få lokallister til at stille op.

Siden 1. oktober har Socialpædagogernes medlemmer og alle andre vælgere selv kunnet tage stilling til de socialpolitiske udsagn på www.kandidattest.dk og dermed finde den kandidat til valget, de er mest enige med.

Bliv medlem