Gå til indhold

Tvind-afsløringer

Børnene betaler prisen for kaos hos Tvind

DR-dokumentar afslører, at et Tvind-opholdssted for udsatte unge har fortiet sandheden om magtanvendelser over for socialtilsynet. Det er ikke børnenes tarv, understreger Socialpædagogerne. Der er rettet op på problemerne, lyder det fra forstanderen

25. oktober 2017

Artikel
Nakkeboelle-web.jpg

Forfatter: Lea Holtze

Unge, der er bevæbnet med knive, skruetrækkere og softguns. Og tidligere medarbejdere, der fortæller om stribevis af magtanvendelser og fortielser over for Socialtilsyn Midt. Dokumentaren ’Afsløret: Tvinds nye imperium’, der blev vist på DR1 tirsdag den 24. oktober, viser mildest talt kaotiske tilstande på et af Tvinds 37 bo- og opholdssteder for udsatte unge, Småskolen ved Nakkebølle Fjord.

– Det gør ondt at se et opholdssted, der i den grad ikke er det rette tilbud til børn og unge, der har så store problemer, lyder reaktionen fra Socialpædagogernes formand Benny Andersen.

Småskolen ved Nakkebølle fjord har ellers fået den ene fine tilsynsrapport efter den anden fra Socialtilsyn Midt som et ’veldrevet og veltilrettelagt opholdssted med en høj grad af trivsel’. Men tidligere anbragte og medarbejdere fortæller en ganske anden historie. Via en anonym kilde får programmet indsigt i interne indberetninger. Og af dem fremgår det, at der på et halvt år i 2016 har været 150 episoder med vold, trusler, våben, hærværk, ildspåsættelser, magtanvendelser og tyveri. I den eksterne opgørelse nævnes der kun 17 episoder for et helt år.

I udsendelsen udtaler tilsynschef ved Socialtilsyn Midt Ulla Bitsch Andersen, at man ser meget alvorligt på opholdssteder, der tilbageholder oplysninger om vold og magtanvendelser.

– Hvis det er, at vi kan se, at de forholder os oplysninger, så vil vi slå meget hårdt til. Så falder der en stor hammer, udtaler hun.

Jeg følte, at jeg havde et ben i hver lejr – jeg ville hjælpe de omsorgssvigtede unge, og jeg var samtidig en del af ledelsen. Jeg fik hele tiden gradvist rykket mine grænser og mistede følingen med, hvad der var rigtigt og forkert

Abdalla El-Sahoury, socialpædagog

Tavs over for tilsynet

En af de medarbejdere, der var vidne til forholdene, er socialpædagog Abdalla El-Sahoury. Han var ansat som afdelingsleder på stedet fra 2007 til 2017.  Og et af de spørgsmål, der nager ham i dag, er, hvordan han kunne lade det ske. Han fortæller, at han ofte skændtes med ledelsen om måden, stedet blev drevet. Men når der var tilsyn af stedet, sad han tavs som alle andre.

– Jeg følte, at jeg havde et ben i hver lejr – jeg ville hjælpe de omsorgssvigtede unge, og jeg var samtidig en del af ledelsen. Jeg fik hele tiden gradvist rykket mine grænser og mistede følingen med, hvad der var rigtigt og forkert, siger han til fagbladet Socialpædagogen og fortsætter:

– Mange kollegaer knækkede halsen, fordi arbejdsmiljøet var så belastende. Mit bagland bad mig flere gange om at finde et nyt arbejde. Men jeg følte, at jeg svigtede både de unge og kollegaerne, hvis jeg ikke blev. Jeg havde jo været med til at bringe dem inden for murene. Og jeg troede hele tiden, at det kunne blive bedre.

Vi kan aldrig undgå magtanvendelser. Men det afgørende er, at når vi bruger det, så sætter vi os ned bagefter og siger, hvad var det, der gik galt her, hvorfor kom vi i den her situation – og hvordan kan vi undgå det næste gang

Benny Andersen, formand Socialpædagogerne

Ikke børnenes tarv

På baggrund af anmeldte og uanmeldte tilsynsbesøg, hvor der blev fundet en række alvorlige kritikpunkter ved opholdsstedet, udstedte Socialtilsyn Midt i april 2017 ni påbud og traf afgørelse om skærpet tilsyn i foreløbigt tre måneder. Det er i den periode, at tilsynet bliver bekendt med, at der er tilbageholdt oplysninger om magtanvendelser i 2016. Alligevel blev alle påbud og det skærpede tilsyn fjernet i sommeren 2017.

Ifølge Socialpædagogernes formand er der dog intet, der tyder på, at tilbuddet er det rette til denne gruppe børn og unge, som har så store problemer.

– Faktisk sidder jeg tilbage med en bekymring for, at de kan have fået det værre ved at være på Nakkebølle. Der mangler for mig at se en klar faglighed og de rette kompetencer, som jo præcis kan gå ind og give de her børn og unge en ny chance i livet og bygge dem op som nye mennesker, siger Benny Andersen til DR.

Når fagligheden ikke er til stede, tyr man til metoder som magtanvendelser, og det er netop det høje antal magtanvendelser på Småskolen ved Nakkebølle Fjord, der fortæller forbundsformanden, at der er noget helt galt med stedet.

– Vi kan aldrig undgå magtanvendelser. Men det afgørende er, at når vi bruger det, så sætter vi os ned bagefter og siger, hvad var det, der gik galt her, hvorfor kom vi i den her situation – og hvordan kan vi undgå det næste gang. 

Løsningen er faglighed

For et sted som Småskolen ved Nakkebølle Fjord, hvor vold og magt er blevet hverdagskost, er løsningen i følge Benny Andersen, at der skal være en personalesammensætning med de nødvendige faglige kompetencer og en stærk socialpædagogisk ledelse.

I januar 2017 bliver to nye pædagoger ansat som ledere på Småskolen ved Nakkebølle Fjord: Mads og Mette Kilden. I juni, da den daværende forstander går på pension, bliver Mads Kilden forstander på stedet og hans hustru souschef. Men det undrer Benny Andersen, hvis det skulle være nok til, at Socialtilsyn Midt fjerner det skærpede tilsyn allerede i sommeren 2017.

– Man skal jo huske, at formålet med Socialtilsynet er at sikre, at børnene og de unge rent faktisk får den hjælp og støtte, som de skal have, og at de ikke lider overlast. Og med det, der var sket indtil da, synes jeg, at der var alt mulig grund til at fortsat at have et skærpet tilsyn på Nakkebølle, siger han.

På Socialtilsyn Midts hjemmeside begrunder tilsynet beslutningen om at trække det skærpede tilsyn tilbage og dermed blåstemple opholdsstedet:

’Af DRs dokumentar fremstår det som om, at det skærpede tilsyn med Småskolen ved Nakkebølle Fjord er blevet frafaldet, blot fordi Småskolen ved Nakkebølle Fjord har valgt at indsætte en ny leder og en ny bestyrelsesformand. Det er ikke tilfældet. Småskolen ved Nakkebølle Fjord har skullet foretage omfattende ændringer for at leve op til de ni påbud om blandt andet magtanvendelse, pædagogisk metode mm.’, skriver tilsynet på hjemmesiden.

Forstander afviser kritikken

Dagen før DR-udsendelsen fortalte det nye forstanderpar til Fyens Stiftstidende, at den kritik, der rejses i udsendelsen, et langt stykke hen ad vejen rammer plet. ’Det hele sejlede’, og der var ikke styr på tingene, da de trådte til, fortæller de. Men over for Socialpædagogerne afviser forstanderen at have kendskab til, at der skulle have fundet magtanvendelser sted, som ikke er blevet indberettet.

– Hvis det har fundet sted – og det har jeg ikke belæg for at sige – så er det kritisabelt. Det er der slet ingen tvivl om. Alle eventuelle magtanvendelser og andre indgreb under voksenansvarsloven skal indberettes. Og det bliver de. Jeg er ikke vidende om, at der skulle være foretaget magtanvendelser som ikke er blevet indberettet, siger han.

Mads Kilden understreger desuden, at der i vidt omfang er rettet op på datidens kaos, der er ansat mere fagligt uddannet personale, og diverse retningslinjer og procedurer er blevet gennemarbejdet.

– Da jeg starter i januar, er det helt tydeligt, at jeg træder ind i et miljø, hvor der er nogle medarbejdere, som i et eller andet omfang har givet op og ikke er i stand til at holde strukturen. Der manglede noget fælles forståelse, og der mangler et fælles pædagogisk sprog og et fundament for, hvordan arbejder vi med de unge. Men det er et helt andet sted, vi er i dag, siger han.

Historien om Tvind kort fortalt

Tvind er et skolesamvirke, der blev grundlagt i 1970’erne. Tvind-skolerne blev opbygget af den tidligere filosofistuderende Mogens Amdi Petersen, som startede med etableringen af skolen Det Nødvendige Seminarium ved gården Tvind i Vestjylland i 1972. 

Efter at tidligere lærere og elever i 1978 rejste kritik af forholdene på Tvind-skolerne, gik Amdi Petersen det efterfølgende år under jorden. Siden satte Undervisningsministeriet en undersøgelse af Tvind-skolerne i gang, som førte til, at der i 1996 blev sat stop for statstilskuddene til Tvind-skolerne.

I 2001 blev fire Tvind-ledere, heriblandt Mogens Amdi Petersen, sigtet for mandatsvig og grov skattesvig for 75 millioner kroner. Siden blev i alt otte Tvind-ledere tiltalt - én blev dømt til to et halvt års fængsel. 

I 2013 blev Mogens Amdi Petersen sammen med fire andre Tvind-ledere varetægtsfængslet for økonomisk kriminalitet, men det var in absentia, fordi alle fem var forsvundet.  Mogens Amdi Petersen blev sidste år spottet på den mexicanske halvø Baja California, men Mexico har nægtet at udlevere ham.

Magasinet kommunen.dk efterfulgt af en DR-dokumentar kunne i oktober 2017 afsløre, at Tvind samtidig i al ubemærkethed er blevet en stor leverandør på markedet for socialpædagogiske opholdssteder i Danmark. I 2016 betalte danske kommuner 190 millioner kroner til voksen- og børnetilbud på 37 bosteder med stærke forbindelser til Tvind.

Bliv medlem