Gå til indhold

STORMØDE

3.500 tillidsfolk: Nej til nye skattelettelser

Nej til flere skattelettelser og ulighed og ja til at sikre velfærden – sådan var budskabet fra det faglige initiativ Danmark for Velfærds TR-stormøde i Odense. 110 socialpædagogiske tillidsfolk deltog – Helle Gertz var en af dem

5. oktober 2017

Artikel
stormoede-danmark-for-velfaerd1128x600.jpg

Forfatter: Jens Nielsen

’Vi er nødt til at gøre noget – alle sammen. Vi kan ikke løbe stærkere. Og som en formulerede det på stormødet: ’Før havde vi da vores kerneopgave – nu skærer man i kernen’. Og sådan er det: Der er ikke mere at skære af.

Sådan siger Helle Gertz. Hun er TR på Ullerupdalvej i Fredericia, og hun var en af de 110 socialpædagogiske tillidsfolk, der deltog i onsdagens TR-stormøde i Odense, der var sat i værk af en række fagforbund og LO Storbyerne i initiativet Danmark for Velfærd. Her var i alt 3.500 tillidsfolk fra hele landet samlet for at markere et nej til den stigende ulighed, et nej til nye skattelettelser til de mest velhavende og et ja til velfærd og fællesskab.

Danmark for Velfærd, der blev startet for to måneder siden, sigter mod at fastholde fokus på velfærdsdebatten – ikke mindst frem mod kommunal- og regionsvalgene 21. november.

Baggrunden er, med initiativtagernes ord, at tillidsfolk og medlemmer ’på tværs af faggrupper oplever en udvikling, hvor politiske reformer alt for ofte svigter de svageste. Og hvor den samlede offentlige sektor, der leverer borgernes velfærd, stadig er stærkt udfordret af løbende krav om besparelser og effektiviseringer’.

Tillidsbrud

Og det er på tide at råbe vagt i gevær, mener Helle Gertz. Hun valgte at deltage på stormødet, fordi der er brug for en fælles indsats:

– Det hjælper ikke med flere skattelettelser, når vi har brug for hænder og hoveder og uddannelse til at løfte opgaven. Vi er nødt til at holde fast i fagligheden, og vi er nødt til at gøre det sammen på tværs af fagene, siger hun.

Hun er bekymret – både for de borgere, hun arbejder med, men også for kollegerne:

– Det er klart, at det er gået først ud over de svage og udsatte borgere – men hvis vi selv bliver presset som ansatte på fx vores område og går ned stress og bliver sygemeldt, ja, så er det ud efter 22 uger. Og så er der ikke så langt til, at vi selv bliver en af de svage.

På mødet med de flere tusinde TR-kolleger fra 15 andre forbund og LO-sektionerne bed hun mærke i et tal, som en af talerne lagde frem for forsamlingen:

– Knud Aarup (formand for Socialpolitisk Forening, red.) kom med et meget tankevækkende tal: 52 pct. af os danskere er bange for at blive gamle. Jeg mener, hvis vi først når dertil – er bange for at blive gamle, ikke tør sende vores børn i skole – så er det et brud på tilliden, som det bliver svært at rette op på. Og uden den tillid, hænger tingene ikke sammen, siger Helle Gertz.

Lokale initiativer

Efter mødet er 7. november nu udnævnt til en ’Velfærdens dag’, hvor en række aktiviteter landet over skal sætte fokus på velfærdsdagsordenen og på den pressede økonomi i kommuner og regioner.

En af initiativtagerne er Per Olsen, der er formand for LO Hovedstaden, og han tolker den store opbakning til stormødet som et klart signal om, at grænsen er nået for rigtig mange af forbundenes medlemmer:

– Vi har helt tydeligt fat i en dagsorden, der har masser af grobund hos vore tillidsfolk og medlemmer. Folk har fået nok af besparelserne - ja, mere end nok. Når der samtidig nu er råd til at dele rekordmange milliarder ud i skattelettelser, så hænger det bare slet ikke sammen, siger han.

Efter stormødet vil Helle Gertz arbejde videre lokalt:

– Vi og jeg skal hjem og gøre en forskel – få kollegerne med og være talerør for kampagnen, siger hun.

– Vi har konkret lavet en aftale, os TR’er fra Fredericia, om at mødes på mandag og lægge planer for aktiviteter frem til 7. november. Vi har allerede lavet en åben facebookgruppe, som vi kan bruge til at kommunikere om vores aktiviteter. Og så bliver der også lavet et landkort, hvor man se aktiviteterne rundt omkring i landet – og der vil jeg da selv holde øje med gode arrangementer og deltage i dem – også selvom det ikke lige er her i min egen kommune. Det er vigtigt, at vi er mange, der gør noget nu, siger Helle Gertz.

Læs mere på www.danmarkforvelfaerd.dk

Bliv medlem