Gå til indhold

Familiepleje

Familieplejer får 3 ugers feriedagpenge tilbage

Ferien var ikke varslet korrekt. Derfor skal kommunen udbetale 15 dages feriedagpenge til familieplejer

1. september 2016

Artikel

Hvis du har problemer med feriereglerne, er der hjælp at hente hos Socialpædagogerne. Det oplevede familieplejeren Kirsten, som i marts fik et brev fra kommunen med besked om, at de forventede, at hun afholdt ferie i uge 27-30 samt i uge 7. I brevet stod også, at hun skulle henvende sig til kommunen, hvis hun havde ændringer til disse generelle ferieperioder. Det gjorde Kirsten, som kun havde mulighed for at holde en uges ferie og det i uge 21. To gange gjorde hun kommunen opmærksom på, at hun ikke kunne holde ferie på det tidspunkt, de foreslog. Kirsten fik intet svar tilbage, men kunne senere konstatere, at kommunen betragtede ferien som afholdt og derfor trak hende i feriepenge for 3 uger. Men det er ulovligt.

Socialpædagogerne kreds Sydjylland har på familieplejerens vegne klaget til Styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering, som fastslår, at ferien ikke er varslet korrekt, og at Kirsten derfor er blevet trukket uberettiget for 15 feriedage. Da ferien ikke blev fastsat konkret, anses den ikke for holdt. Kommunen skal nu udbetale de manglende feriedagpenge.

Ferie skal varsles konkret
I følge ferieloven skal arbejdsgiveren efter forhandling med lønmodtageren fastsætte, hvornår ferien skal holdes. Og arbejdsgiveren skal, så vidt muligt, imødekomme lønmidtagerens ønsker om, hvornår ferien skal holdes. Men uanset om kommunen imødekommer den ansattes ferieønsker eller ej, skal ferien varsles konkret, dvs. varsles på konkrete datoer eller uger. Hvis ikke det sker, er det kommunens ansvar, hvis ferien ikke bliver holdt. Det fastlår styrelsen.

Læs også: Forskelsbehandling på ferieområdet 

(Familieplejeren, som optræder i artiklen er anonymiseret)

Bliv medlem