Gå til indhold

Udviklingshæmmede

Bedre livskvalitet med sundhedstjek

Rutinemæssigt sundhedstjek af udviklingshæmmede borgere er med til at opspore sygdomme i tide og give borgerne større livskvalitet, viser projekt i Roskilde Kommune

2. september 2016

Artikel

Forfatter: Af Tina Løvbom Petersen

Otte ud af ti havde behov for behandling eller ekstra undersøgelser. Det afslørede et rutinemæssigt sundhedstjek af i alt 72 udviklingshæmmede borgere over 30 år, som har deltaget i Projekt Sundhedstjek i Roskilde Kommune. Projektet går ud på, at den praktiserende læge giver den udviklingshæmmede borger et grundigt sundhedstjek ud fra et sundhedsskema, som borgeren på forhånd har udfyldt sammen med sin hjemmevejleder.

Hos Landsforeningen LEV kalder landsformand Sytter Kristensen resultaterne markante – men ikke overraskende.

– Når et rutinemæssigt sundhedstjek afslører, at otte ud af ti har brug for behandling, dokumenterer det endnu engang, at der er behov for et landsdækkende tilbud om sundhedstjek til mennesker med udviklingshæmning, siger hun om projektet til lev.dk.

Baggrunden for Projekt Sundhedstjek er, at mange udviklingshæmmede ikke selv går til lægen, hvis de har det skidt – og derfor har Sundhedsstyrelsen forsøgt at gennemføre sundhedstjek af udviklingshæmmede i fem kommuner, herunder Roskilde, der som de første er klar med en midtvejsstatus.Får et bedre og længere liv


De foreløbige resultater viser bl.a., at for knap halvdelen af borgerne gav resultatet af blodprøven anledning til yderligere behandling eller udredning, at omkring en tredjedel af borgerne havde nedsat hørelse – og at knap en tredjedel havde problemer med fødderne, ligesom hver femte skulle i behandling for mangel på D-vitamin.

I Roskilde Kommune er borgmester Joy Mogensen ikke i tvivl om, at sundhedstjekket har store lokale og nationale perspektiver.

– Rigtig mange udsatte borgere vil få et både bedre og længere liv, og vi kan som samfund hente en økonomisk gevinst, når vi fanger sundhedsproblemerne tidligt. Jeg håber, at man hurtigt får udrullet sundhedstjekket i hele landet, siger borgmesteren i en pressemeddelelse.

På baggrund af midtvejsresultaterne udvides projektet nu til også at omfatte sundhedstjek af udviklingshæmmede borgere under 30 år. Projektet forventes afsluttet i sensommeren 2017.

Bliv medlem