Gå til indhold

Læserbrev

Kommentar til Simon Ravnsborg 2

3. juni 2016

Artikel

Forfattere: Af Jørgen Gammelgård og pædagog

Jeg vil indlede min kommentar til dit indlæg (Synspunktet ‘Udviklingshæmmedes ret til egen seksualitet’, Socialpædagogen nr. 10/2016), med at rose dig (og din makker) for jeres emnevalg og den grundighed, I har lagt i arbejdet. Og jeg tror helt sikkert, at dit indlæg giver anledning til nogle gode diskussioner.

Jeg er enig i dit udsagn om, at også udviklingshæmmede har retten til et privatliv, herunder at have en seksualitet, men jeg tvivler stærkt på at der noget sted står skrevet, at dette indbefatter at, man kan gøre krav på seksuelt samvær med et andet menneske. Mange mennesker, ikke kun udviklingshæmmede, får ikke tilfredsstillet deres seksuelle behov gennem samvær med et andet menneske, men klarer sig fint på anden vis. Kærlighed, familie, venner, osv. og seksuelt samvær er alles ret, men ikke alles mulighed – eller noget man kan kræve.

Når det så er sagt: Ja, køb af andre mennesker til at få dækket egne seksuelle behov er (desværre) tilladt, og dermed er det også tilladt for en person med et handicap at købe sig til denne ydelse.

Man kan som privat person, have forskellige holdninger til (købe-)sex, men med en faglighed som socialpædagog burde det efter min mening være klart, at prostitution nedbryder de mennesker, som udfører det. Og det er formentlig årsagen til, at Københavns Kommune har forbudt deres ansatte at medvirke til det.

Jeg medgiver dig, at vi som personale er er ansat til at støtte og give omsorg, også i forhold til seksuelle behov, men dette kan også gøres på andre måder end at formidle kontakten til en prostitueret. I det omfang, vi ikke selv formår at støtte og rådgive, findes der et utal af dygtige seksualvejledere, som kan hjælpe med denne opgave.

Der er efter min mening noget absurd i, at man andre steder har den holdning, at det er ok, at én svag gruppe (de prostituerede) skal betale prisen for, at en anden svag gruppe, kan få tilfredsstillet et seksuelt behov.

Jeg vil i hvert fald ikke medvirke til at ødelægge et andet menneske for, at den borger, jeg arbejder med, kan få seksuel tilfredsstillelse.

I øvrigt, igen tak til dig for at sætte gang i en spændende debat.

 Bliv medlem