Gå til indhold

Bogomtale

Broen til det andet menneske

21. april 2016

Artikel

Forfatter: Redigeret af Maria Rørbæk

Af Per Schultz Jørgensen

Stop din egen talestrøm og lyt til den anden inden ensomheden tager over. Sådan lyder opfordringen fra denne bogs forfatter, psykolog Per Schultz Jørgensen. Han mener, at de monologe træk i vores kultur er på fremmarch – mens de dialogiske taber terræn. Sådan at en ‘samtale’ i højere og højere grad består af to enetaler, hvor man skiftes til at være på og fortælle – uden egentlig at lytte til hinanden og forbinde sig med hinanden. Per Schultz Jørgensen slår fast, at vi lever i en individualiseret verden, der lægger stor vægt på den enkeltes præstation og eksponering af sig selv, men i virkeligheden er det i mødet med andre mennesker, at vi bliver anerkendt og bekræftet i, hvem vi er. I bogen belyser han, hvordan vi mennesker skaber sociale relationer – fra korte og måske lidt overfladiske kontakter til forbundethed og dyb samhørighed. Og han gør det både med referencer til socialpsykologisk forskning, hverdagserfaringer, eksistentiel tænkning og litteratur. For i Per Schultz Jørgensens øjne er det altafgørende at forstå, hvad der sker i selve relationen, når vi er sammen – og hvordan den kan udvikles og styrkes. Ellers risikerer vi at efterlade hinanden ensomme midt i den store flok.


Kristeligt Dagblads Forlag. 220 sider. 249,95 kr.

 

Bliv medlem