Gå til indhold

Arbejdsmiljø

AMR’er skal anerkendes

Kampen for et bedre arbejdsmiljø er en af fagbevægelsens største udfordringer, og det kræver stærke arbejdsmiljørepræsentanter, lyder det fra LO

8. april 2016

Artikel

Forfatter: Af Tina Løvbom Petersen

Som ny næstformand i LO går Morten Skov nu til kamp for, at arbejdsmiljørepræsentanter får samme anerkendelse og betydning som tillidsrepræsentanter. For netop arbejdsmiljørepræsentanterne er afgørende, hvis fagbevægelsen skal lykkes med at håndtere en af tidens allerstørste udfordringer – kampen for et bedre arbejdsmiljø. Det skriver Ugebrevet A4, hvor Morten Skov bl.a. udtaler:

– Vi skal blive bedre til at tale arbejdsmiljørepræsentanterne op. Jeg vil helst have, at vi taler om tillidsvalgte som én samlet betegnelse. For med de udfordringer, vi står overfor på arbejdsmarkedet, er de lige vigtige for at sikre de gode og sikre arbejdspladser, vi som fagbevægelse har en vision om at skabe.

Når Morten Skov taler for at opgradere netop arbejdsmiljørepræsentanterne, skyldes det bl.a., at han forventer, at de kommende årtiers faglige kamp i høj grad kommer til at handle om, hvordan man bedst sætter ind over for nedslidning, stress og mistrivsel på de danske arbejdspladser.

– Vi ved jo godt, at godt kollegaskab og gode arbejdsvilkår, fysisk såvel som psykisk, er helt afgørende for, hvordan man har det på arbejdspladsen. Men selvom det gode arbejdsliv er det, vi alle sammen stiler efter, er det alt for ofte ikke det, vi ser, siger han til Ugebrevet A4.
For få tilbydes uddannelse

Flere undersøgelser – bl.a. også en undersøgelse fra juni 2014 blandt Socialpædagogernes arbejdsmiljørepræsentanter – viser, at en stor del af arbejdsmiljørepræsentanterne ikke tager den supplerende uddannelse, de er berettiget til. Socialpædagogernes undersøgelse viser fx, at kun tre ud af fem har fået tilbud om supplerende uddannelse i arbejdsmiljø af arbejdsgiveren, mens kun hver tiende arbejdsmiljørepræsentant har fået udarbejdet en kompetenceplan.

Samtidig viser forskning, at arbejdsmiljørepræsentanter kun sjældent er med i løsningen af psykiske arbejdsmiljøproblemer, når de opstår. 

– Det er meget skidt, at arbejdsmiljørepræsentanterne ikke inddrages. Virksomhederne har pligt til at uddanne deres arbejdsmiljørepræsentanter, så de kan bidrage til at skabe trivsel for deres kolleger. Ellers er ordningen jo meningsløs, udtaler Morten Skov til A4.

 

Bliv medlem