Gå til indhold

Udsatte unge

Det koster dyrt at stå udenfor

Unge med et liv på kanten af samfundet koster hvert år samfundet mellem 12 og 15 mia. kr., viser analyse fra Rockwool Fonden

5. februar 2016

Artikel

Forfatter: Af Tina Løvbom Petersen

En stor gruppe unge står uden for arbejdsmarkedet og er heller ikke i gang med at tage en uddannelse – og det rammer både de unges livskvalitet og samfundsøkonomien hårdt. Det fremgår af en ny analyse, ‘Den økonomiske gevinst ved at inkludere de udsatte unge’, som Rockwool Fondens Forskningsenhed står bag.

Analysen fokuserer på unge i aldersgruppen 25 til 29 år, som to år i træk hverken er i job eller under uddannelse, hvilket omfatter omkring 5.000 unge – svarende til otte pct. af en ungdomsårgang. Og netop denne gruppe udsatte unge, der lever et liv på kanten af samfundet, koster hvert år samfundet mellem 12 og 15 mia. kr.

Ifølge analysen gælder det for en stor del af de udsatte unge, at et liv uden job eller uddannelse forbliver en permanent tilstand – men samtidig viser beregninger, at hvis denne gruppe unge inkluderes på arbejdsmarkedet, opnås en permanent årlig gevinst for velfærdsstaten på ca. 15 mia. kr.

Skræddersyede løsninger

I analysen giver Rockwool Fonden ikke noget svar på, hvordan man kan lykkes med at integrere udsatte unge på arbejdsmarkedet, eller hvad der er årsagen til, at så mange unge står uden for arbejdsmarkedet. Ifølge forsker ved Center for Ungdomsforskning, Anne Görlich, kan man dog konstatere, at den nuværende ungeindsats har slået fejl.

– Det hjælper på ingen måde at sætte de unge foran en computer på et jobcenter og så lade dem forsøge at finde ud af hvad de vil med deres liv, siger hun til Ritzaus Bureau.

Anne Görlich tilføjer samtidig, at de udsatte unge har mere behov for skræddersyede løsninger og nogen, der kan hjælpe dem på ret kurs.

De skal have nogle meget mere konkrete tiltag, hvor nogen bruger tid på at hjælpe dem til at finde ud af hvad de vil, og hvad de kan, siger hun. 


Bliv medlem