Gå til indhold

Socialpsykiatri

Arkitekturen passer til beboerne

De fysiske rammer på Orion skal invitere til respekt – og der skal være plads til at trække sig fra konflikter

16. december 2016

Artikel

Forfatter: Af Lone Marie Pedersen

Bo- og rehabiliteringstilbuddet Orion i Hillerød er et bosted for mennesker med særlige komplekse psykosociale vanskeligheder, og det er der taget hensyn til, da stedet blev bygget for 20 år siden. Der skal være plads til alle.

Stedet består af Kulturhuset, der er indrettet i det tidligere hospitalsvaskeri. Kulturhuset rummer bl.a. en café og består af en stor sal med højt til loftet, og der er et stort glasparti på den ene langside. Inde i rummet fører trappen op til en stor balkon, hvor der er adgang til forskellige rum. Det store gulvareal er forsynet med siddeafsnit og grønne planter, men det mest dominerende er en form for rumskib, der svæver over det hjørne, hvor Kulturhusets Café er indrettet. Rumskibet bliver bl.a. brugt til møder og samtaler.

Derudover er der beboernes fællesrum, hvor både beboere og personale kommer.  

Endelig er der beboernes lejligheder. De er ukrænkelige som enhver anden bolig. Lejlighederne ligger alle i ét plan og med udgang til det fri. Hvis personalet er bange for, at der er sket en beboer noget, kan de uden en beboers accept låse sig ind i lejligheden.

– Der er gjort meget ud af, at de fysiske rammer skal være flotte og pæne, da det inviterer til, at man også omgås hinanden med respekt, siger leder Line Top Abildtrup.

– Der er luft og god plads og en indretning, som gør det muligt at bevæge sig og også trække sig fra konflikter, så hverken beboere eller medarbejdere bliver trængt op i en krog. Sidst men ikke mindst betyder de fysiske rammer, at det er muligt at deltage i fællesskaber og aktiviteter på mange forskellige måder. Der er både mulighed for at deltage meget aktivt og at være med på afstand. 

 

 

Bliv medlem