Gå til indhold

Familiepleje

Sådan forebygger du stress og pres

Hvad kan stresse og presse familieplejere? Og hvad kan der gøres for at modvirke dét? De spørgsmål var på dagsordenen til en kursusdag i Herning. Det handler blandt andet om at gøre noget godt for dig selv.

1. december 2016

Artikel

Forfatter: Maria Rørbæk

’Resten af tiden skal vi tale om, hvordan man kan afhjælpe stress og pres. Er der nogen af jer, der har nogle ideer?’
Kursusleder Erling Bro kigger rundt på familieplejerne. Oppe på tavlen i undervisningslokalet står nogle af de ting, der kan stresse og presse i jobbet som familieplejer. ’Samarbejde med det offentlige. Magtesløshed. Rådgiverskifte. Samarbejdet med forældrene. Følelsen af ikke at magte opgaven.’

Nyhedsbrev for familieplejere er til et kursus i Herning, der som led i det amerikanske træningsprogram KEEP skal ruste familieplejerne bedre – og i dag handler det om pres og stress. (Læs mere om KEEP i artiklen ’Amerikansk træningsprogram gør en forskel.’)

- I forhold til det der med at rådgiverne hele tiden skifter, har jeg besluttet mig for, at det vil jeg ikke lade mig stresse af. Jeg sørger for at skrive alt det vigtige ned i e-mails, i stedet for kun at fortælle det mundtligt. Så er der dokumentation, hvis rådgiveren bliver skiftet ud, siger familieplejer Annette Brinch Jensen – og det bliver noteret ned af en anden.

Pusterum i hverdagen

Ellers handler forslagene meget om metoder til at finde pusterum i hverdagen. Det kan være ved at gå en tur, dyrke motion, strigle sin hest, lave åndedrætsøvelser inden, man skal sove, eller simpelthen slænge sig på sofaen midt på dagen.
- I skal huske, at I holder fri om formiddagen, når børnene er i skole. Når de kommer hjem om eftermiddagen, er I på arbejde, siger kursusleder Helle Skinnerup, og den bemærkning vækker genklang.

- Jeg spiser min frokost foran fjernsynet hver eneste dag klokken halv et. Og så rejser jeg mig ikke, før klokken er kvart over to. Til gengæld er jeg i gang fra klokken halv syv om morgenen til sent om aftenen, siger en af familieplejerne – og det får et eftertænksomt udtryk frem i hovedet på en anden.

- Det er jeg nok lidt dårlig til. Jeg er i gang hele tiden, siger hun.

Efter kurset får deltagerne en hjemmeopgave: Gør noget godt for dig selv i den kommende uge.

Læs mere om KEEP og stress i næste nummer af fagbladet Socialpædagogen.

Bliv medlem