Gå til indhold

Magtatlas

Socialpædagog­erne er centralt placeret

En ny kortlægning af forbindelser og netværk i fagbevægelsen udpeger Socialpædagogernes formand Benny Andersen som en ‘vigtig og velplaceret spiller’

16. december 2016

Artikel

Forfatter: Af Marie Dissing Sandahl

Formanden for Socialpædagogerne, Benny Andersen, er blandt de ti mest centrale personer i dansk fagbevægelse, viser en kortlægning af netværk og forbindelser i bl.a. fagbevægelsen foretaget af tre sociologer fra Copenhagen Business School (CBS). Hele analysen er udkommet i bogen ‘Magtens Atlas – kort over netværk i Danmark’.

I analysen gennemgås fagforeningsledernes pladser i fx bestyrelser, udvalg og kommissioner – og hvem de sidder der sammen med, forklarer en af undersøgelsens forfattere, Christoph Ellersgaard, der er adjunkt på CBS.

Og ifølge ham er Benny Andersen en ‘vigtig og velplaceret spiller i magteliten’ – og har akkurat sneget sig ind på top ti på listen over de mest centrale personer i fagbevægelsen.

– Benny Andersen har mange gode forbindelser, og det hænger formentlig sammen med, at han har siddet relativt længe, og at han udover at få alle netværkspointene fra at sidde i LO’s daglige ledelse også er velforbundet til mange FTF-foreninger – altså fagforeninger med offentligt ansatte, som de fleste socialpædagoger også er, siger han og fortsætter:

– Det betyder, at han er en af de vigtige figurer i den danske fagbevægelse, og at han spiller en vigtig rolle.

Men man kan dog ikke direkte oversætte placeringen på listen til et mål for reel magt eller indflydelse, understreger Christoph Ellersgaard, fordi det altså alene viser, hvor mange netværk eller forbindelser, man indgår i.

– Omvendt er det svært at forestille sig, at det ikke er magtfulde organisationer og personer, som sidder i de bestyrelser og netværk. Pladsen i netværket viser noget om, at andre oplever organisationen som en, der har ret til at blive hørt. Det er ikke ensbetydende med, at de andre i ens netværk er enige med en. Men det betyder, at man er respekteret, og at ens synspunkter bliver lyttet til, siger han.

Fordele og ulemper

Men udover at bryste sig af antallet af netværkskontakter, kan listen også bruges til at stille spørgsmålstegn ved, om de mange poster er fordelt korrekt på relativt få hænder i den danske fagbevægelse, mener Christoph Ellersgaard.

– Det har mange fordele at have en kendt frontfigur, men bagsiden er også, at det kan blive for indspist. Og i sidste ende risikerer man, at fagforeningsformændene bruger så meget tid med andre formænd og i andre netværk, at de mister kontakten med fagforeningens medlemmer, siger han.

At man altid skal holde sig den balance for øje, er Socialpædagogernes formand helt enig i.

– Kontakten til baglandet og medlemmerne er noget, jeg tager meget alvorligt, for det er jo deres interesser, jeg kæmper for. Men spørgsmålet er jo så, hvordan jeg bedst kæmper deres sag – og der mener jeg, at det handler meget om at være løsningsorienteret og være de rigtige steder på de rigtige tidspunkter, så man sidder med ved bordet og kan fremføre sine holdninger i stedet for at stå uden for døren, siger Benny Andersen.

 

Bliv medlem