Gå til indhold

Bogomtale

Børnesanatoriet i Boderne

25. november 2016

Artikel

Forfatter: Redigeret af Maria Rørbæk

Af Kjeld Damgaard

Livet på Danmarks første kystsanatorium i Boderne ved Hellebæk var ment som en god gerning, en medmenneskelig handling, som skulle give børnene et sundt ophold, frisk luft og motion – samt gøre syge børn raske. Men det var ikke altid sådan, børnene oplevede Børnesanatoriet i Boderne. Uvisheden og det uforståelige i, at man som barn var blevet afleveret, frataget sit tøj og overladt til fremmede, der udstedte strenge og uforståelige regler og straffede med fysisk og psykisk vold, gav mange børn traumer i mange år efter. Sådan står der på bagsiden af denne bog, der fortæller om historien og personerne bag Børnesanatoriet i Boderne og lader de tidligere sanatoriepatienter selv fortælle deres historie. En lille historie om et ophold i 1959 lyder: ‘Vi boede i Gammel Holte, og jeg var et nervesvækket, nervøst og ukoncentreret barn. Mine forældre besluttede derfor, at jeg skulle have et ophold på Hellebæk Børnesanatorium. Det var forfærdeligt! Jeg følte mig meget alene. Der var meget disciplin, og man fik et rap over fingrene, hvis man ikke gjorde, som der blev sagt. Hvis man tudede om aftenen i sengen, fordi man følte sig alene eller lignende, fik man et klask i bagdelen’.


Hellebæk-Aalsgaard Egnshistoriske Forening. 96 sider. 159,95 kr.Bliv medlem