Gå til indhold

Spådom

For Zlatan da – en sand profet!

For første gang har en profet ramt helt i plet og sat ny spådomsrekord med 13 ud af 13

8. januar 2016

Artikel

Forfatter: Af Profetbestyreren

Han har prøvet det før – men dengang i 2011 måtte han have Lykkens Gudinde til hjælp, før han ved lodtrækning vandt den uafgjorte dyst over andre lige ved og næsten-profeter. Nu har han gjort det selv og det i eminent stil: Som den første ramte han 13 ud af 13 rigtige! Ham – thi en mand er det denne gang – vender vi tilbage til.

Først et smut til Janteland, og skoses den, som skoses bør, som man siger på de kanter. Men hånen har faktisk ikke meget berettigelse i årets profetdyst, for niveauet er mere end hæderligt. Langt de fleste profetaspiranter lå i den pæne ende med otte eller flere af 13 spådomme rigtige, og et par – i ordets egentlige betydning – var helt oppe og snuse til vinderen. Dem vender vi også tilbage til senere.

Men der er jo altid nogle, der skal forsøge at ødelægge profetbranchens omdømme. Det ligger os fjernt på denne plads at nævne navne på dem, der fx kun har fire af de 13 spådomme på plads, og det skal Marianne i Roskilde jo så være glad for. Og at storhed står for fald, ja, det må sidste års vinder da sande med sine sølle fem pletskud. Men trøst dig, Jens fra Holstebro, med, at der nok ikke er så mange, der husker, at det var dig, der vandt med 12 ud af 13 rigtige sidste år.

Zlatanisk (U)realisme

Og så må det – for nu at starte med den sidste spådomsudfordring – altså igen konstateres, at overdreven tro på landets sportshelte koster dyrt: Nej, Danmark kvalificerede sig ikke til sommerens EM i fodbold. Der kom, som nu bekendt, en Zlatan i vejen. Og det kostede bl.a. en af årets toere en delt samlet triumf.

Havde aspiranterne blot været lige så bitterligt realistiske omkring fodbold, som de har været omkring landspolitik, havde meget været anderledes. Ligesom meget kunne være anderledes, hvis vi kunne drømme lige så stort om landspolitik, som vi gør om fodbold…

Nå, hvorom alting er, så havde rigtig, rigtig mange på deres profetiske fornemmelse, at såvel statsminister- som socialministerposten ville skifte hænder efter valget.

Til gengæld havde mange troet, at antallet af ansøgere til pædagoguddannelsen også i sommeren 2015 ville stige i forhold til året før, som det har gjort flere år i træk. Det gjorde det ikke – det faldt med otte pct. – men pædagoguddannelsen er fortsat så langt den mest søgte uddannelse i det danske land.

2015 var OK-år. Det blev langt fra så dramatisk som tilbage i 2013, og så steg stemmeprocenten, som spurgt til i udfordring nr. 4. – om ikke til prangende højder, så dog fra 26,5 pct. i 2013 til 31,5 pct. i 2015, og den bevægelse var der en hel del af aspiranterne, der havde forudset.

Suk og klarsyn

Og så følger et par suk. For nej, der kom ikke nye regler, der sikrer socialpædagoger, der kommer til skade i arbejdet med borgere, som ikke er forsikrede. Det har næsten halvdelen af aspiranterne ellers forudsagt – og håbet på. Og nej, der kom ikke en ny dagpengereform inden valget. Her var langt de fleste af aspiranterne til gengæld ganske klarsynede (eller desillusionerede – de to ting er jo ofte det samme) og havde afsagt en nej-spådom til spørgsmålet.

Klarsynetheden var måske også udslagsgivende for de mange, der havde forudsagt, at både LO og FTF på deres respektive kongresser ville sige ja til at gå videre med planerne om en fusion til én stor hovedorganisation.

Men hvad med ledigheden blandt Socialpædagogernes medlemmer? Ville det ikke være let at se, om den pr. 1. oktober 2015 var lavere i forhold til året før. Nej, let skulle det ikke være. På grund af nye opgørelsesterminer mv. kender profetredaktionen endnu ikke ledighedstallet for oktober, men kun for august 2015. Her er der en forskel på fire (!) fuldtidsledige i forhold til oktober 2014, så vi lader nåde gå for ret og godkender både ja og nej som korrekte svar.

Fik forbundet så flere medlemmer fra maj 2014 til 2015? Ja, såmænd. Marginalt flere, men flere. Og det er jo på alle måder godt. Ikke mindst fordi profetrekrutteringsgrundlaget øges. Det lover godt for fremtiden – så vidt vi kan se…

Hjemløse og royale

Den store hjemløsetælling gennemføres hvert andet år, og igen slog klarsyn og realisme igennem: Ja, der er kommet flere hjemløse i Danmark siden sidste tælling for to år siden. Siden 2009 er der kommet hele 23 pct. flere hjemløse, og i det lys er det selvfølgelig godt, at stigningen fra 2013 til 2015 ‘kun’ var på ca. fem pct. Er kurven ved at flade ud?

En anden kurve, der er fladet ud, er den, der handler om antallet af gæster på Sølund Festivalen, der de sidste par år har oplevet vigende besøgstal på grund af kommunale beskæringer i ledsagelsen. Men omregnet til dagbilletter var der faktisk en marginal stigning i antallet af gæster fra 2014 til 2015. Måtte det stige igen i 2016.

Og så ender vi i den royale boldgade – og nej, Johnny Margrethe, som en strithåret tv-vært kalder hende, fik ikke flere børnebørn i 2015. Men der er jo også rigeligt på hylderne allerede.

Ak ja, således svandt året, og som sagt – vi har en ægte vinder. 13 ud af 13. Knageme flot skuldret. Og hvis held har spillet ind, og det i virkeligheden var katten, der afgjorde sagen ved at vælte et raflebæger, so be it. Tillykke til:

Viggo Østebø i Hillerød.

En gesandt er på vej med den behørige præmie.

Og så skal det også lige fremhæves, at profetkonkurrencen her ikke kun ypper kiv, men også skaber harmoni og ligeværd. I hvert fald, når det gælder Kurt og Lone, der deler mailadresse og dermed sikkert en hel del mere. De sluttede som delte toere og får en trøstepræmie, der også kan deles. Og så kan Lone jo spøgefuldt skose Kurt for, at hans fodboldentusiasme løb af med ham, og han hende med hendes manglende tiltro til medlemmernes OK-engagement.

Videre i teksten: Intet er så skidt, at det ikke kan blive værre for nogle andre. Slå blot om på bagsiden og find nye muligheder for at møde profeten i dig selv. Eller manglen på samme.Bliv medlem