Gå til indhold

Bogomtale

Fattiggården

21. august 2015

Artikel

Forfatter: Redigeret af Maria Rørbæk

Redigeret af Jacob Knage Rasmussen og Sarah Smed

Jamen, hvem boede her, og hvordan var det at leve og arbejde under pigtråd? Sådan spørger besøgende på Forsorgsmuseet i Svendborg af og til, når de ser den velbevarede fattiggård. Nu kan de finde svaret – eller nogle af svarene – i denne bog, der fortæller om livet bag murene. Bogen indeholder tre typer af historier: ‘Journalfortællingerne’, ‘Stemmer fra fortiden’ og ‘Under lup’. Journalfortællingerne beskriver nogle af de mennesker, der i tidens løb har været indlagt på Fattiggården. Fx Alma, der boede 45 år på Fattiggården, eller Peter, der blev kaldt Fattiggårdens skræk. I Stemmer fra fortiden fortæller nogle af de tidligere fattiginspektører og opsynsmænd med deres egne ord om, hvordan det var at arbejde på stedet, mens Under lup sætter fokus på forskellige temaer – med udgangspunkt i Forsorgsmuseets fotoarkiv. Afsnittet Beklædning beskriver fx, hvordan man ved ankomsten skulle tage et obligatorisk bad og aflevere sit eget tøj for i stedet at iføre sig et sæt ‘anstalt-tøj’. Først når man havde fået permanent tilladelse til at forlade Fattiggården, kunne man få tøjet udleveret igen. Andre afsnit handler fx om straf, regler, kost – og jul.


Svendborg Museum, Årbog 2014. 123 sider. 150 kr.

 

Bliv medlem