Gå til indhold

Arbejdsmiljø

Du stillede ikke op for mig

‘At bygge relation’ er for mange socialpædagoger selve målet med arbejdet. Det er en misforståelse, for det relationelle er blot et værktøj, mener psykolog Bo Hejlskov Elvén

19. juni 2015

Artikel

Forfatter: Af Thomas Davidsen

Når der opstår krisesituationer på en socialpædagogisk institution, er det ofte den, der har de hårdeste metoder, den der er tough, som vinder. Kun sjældent den, der har de bedste metoder, mener psykolog Bo Hejlskov Elvén.

– Som socialpædagog kan man blive mobbet, hvis man står fast på bløde metoder, der ikke går ind i eksempelvis magtanvendelse. Det vil altså sige, at man, når man holder sig til sin faglighed, risikerer at få at vide, at ‘du stillede ikke op for mig’. På metode-niveau vinder det gode argument, men på person-niveauet vinder det hårde argument, netop fordi der ikke er nogen argumentation for det. Her vinder den stærkeste, siger Bo Hejlskov Elvén. 

Når han spørger socialpædagoger, hvad deres arbejde er, så hører han ofte svaret: ‘At bygge relation’.

– I min verden er det jo bare et værktøj – ikke målet. Målet er, at personen skal udvikle sig til at være et selvstændigt menneske. Det er der så en del forskellige værktøjer til at opnå. Relationen mellem socialpædagogen og borgeren er blot ét af dem. 

– Det er skæbnens ironi, at netop det relationelle værktøj – som pædagogerne har fået galt i halsen, fordi de gør det til målet i sig selv – rammer dem som en boomerang i form at interne mobberier, siger Bo Hejlskov Elvén.

Man har ikke fået redskaber til at skabe den professionelle relation, for ‘det skal man jo bare kunne’, vurderer han.

– Der findes gode konkrete værktøjer til at skabe professionelle relationer, men dem får pædagogerne ikke. De får blot at vide, at det relationelle er ‘målet’, hvilket det ikke er, siger Bo Hejlskov Elvén. 

Redskaber


Hvis du føler dig mobbet: Bed om en samtale med din leder om, hvordan du kan udvikle dit arbejde, så det passer til arbejdspladsen. Det handler ofte om værdier.

Håndtér følelser af utilstrækkelighed ved at fokusere på, hvad du gør og hvilke metoder du bruger – ikke på dine evner. Pædagogik er metode.

Tal om, hvordan I arbejder og samarbejder på arbejdspladsen, og hvordan det hænger sammen med de fælles værdier.

 

 

Bliv medlem