Gå til indhold

Vidensbanken

Hvis viden er magt…

Ingen bankkrise her – det er beskeden fra Socialpædagogernes Vidensbank, der nu fylder tre år og har udviklet sig til det førende danske socialpædagogiske opslagsværk

22. maj 2015

Artikel

Forfatter: Af Jens Nielsen

Viden er magt. Sådan sagde den engelske filosof og statsmand Francis Bacon i 1620, og hvis det passer, så er den noget af en potentiel magtfaktor, Socialpædagogernes Vidensbank. På mandag den 25. maj fylder banken tre år.

1.900 publikationer er der nu på kontoen i banken, der tilbyder det stik modsatte af, hvad den traditionelle bankverden ellers har at byde på af hemmeligheder og gebyrer: Alle har adgang til alle konti, der er fuld gennemsigtighed, jo mere man hæver, jo mere bliver det værd – og det koster ikke noget…

Da banken åbnede i 2012 var det med en grundkapital på 400 publikationer, og mens der altså er sket en næsten femdobling af indestående, så er antallet af kunder i banken – besøgstallet på bankens hjemmeside – steget endnu mere: fra 5.800 besøg i 2012 til flere end 38.000 i 2014.

Som mange af dette blads læsere, der har været omkring bankens hjemmeside vil vide, så kan man med få klik på søgeord eller ved at bruge bankens emneinddeling finde den nyeste viden inden for de seks vidensformer, publikationerne er delt op i (her med antallet af publikationer i parentes): brugerfortællinger (121), praksisfortællinger (84), dokumentation og udviklingsarbejde (200), undersøgelser og evalueringer (585), forskning (235) og lærebøger og værktøjer (514).

Et par eksempler fra i bankkontoen:

I kategorien brugerfortællinger er det nyeste bogen ‘En redningskrans af bly – En sand historie om min fars fejlplacering før og nu’, der er skrevet af Bjørn Christiansen, som fortæller om sin far, der som barn blev anbragt på en åndssvageanstalt og et sinkehjem, selvom han ikke fejlede noget.

På hylden med dokumentation og udviklingsarbejde ligger fx et inspirationskatalog om ‘Nedbringelse af tvang i psykiatrien 2012-2015’, hvor man kan finde eksempler på succesfulde tiltag i satspuljeprojektet af samme navn.

En central indgang til banken er for mange tilsyneladende det nyhedsbrev, vidensbanken udsender. Når det kommer ud til de mere end 4.000 abonnenter, boomer antallet af brugere i hvert fald, viser bankens egen opgørelse. 


Læs mere: www.slvidensbank.dk

 

Bliv medlem