Gå til indhold

Arbejdsmiljø

Rejsehold på trapperne

Fra foråret 2016 kan kommunale arbejdspladser få hjælp og støtte til at løfte det psykiske arbejdsmiljø

11. december 2015

Artikel

Forfatter: Af Tina Løvbom Petersen

Vold og trusler, forandringer og omstillinger, samarbejde – og arbejdets indhold, omfang og udførelse. Det er de fire konkrete temaer, som kommunale arbejdspladser fra maj 2016 kan få støtte til at arbejde med gennem SPARK – Samarbejde om Psykisk Arbejdsmiljø i Kommunerne. SPARK er resultatet af den aftale om en arbejdsrettet indsats om psykisk arbejdsmiljø på de kommunale arbejdspladser, som KL og Forhandlingsfællesskabet blev enige om ved de seneste overenskomstforhandlinger.

– Nu kommer vi langt om længe i gang med de indsatser, vi har arbejdet for siden overenskomstforhandlingerne – og det glæder jeg mig rigtig meget til. Vi ved om nogen, at der er et stort behov for at sætte ind omkring netop det psykiske arbejdsmiljø, og med SPARK får vi nogle værktøjer, som arbejdspladserne virkelig kan bruge til noget, siger Socialpædagogernes formand Benny Andersen.

Overordnet er formålet med SPARK at bidrage til at forbedre det psykiske arbejdsmiljø og øge trivslen på de kommunale arbejdspladser – og det skal ske gennem fokus på kerneopgaven og ved, at konsulenter fra SPARK gennem dialog og faglig støtte styrker samarbejdet og handlekompetencen hos først og fremmest arbejdspladsernes trio bestående af leder, arbejdsmiljørepræsentant og tillidsrepræsentant.

Viden og værktøjer

Rent praktisk vil SPARK-konsulenterne – også kaldet rejseholdet – være klar til at rykke ud på arbejdspladserne fra maj næste år. Her skal konsulenterne støtte arbejdspladserne i at identificere, håndtere og forebygge de problemer inden for det psykiske arbejdsmiljø, som findes eller opstår omkring løsningen af kerneopgaven.

– Det er vigtigt at forstå, at det her rejsehold ikke kommer ud for at løse konkrete problemer – de kommer for at støtte og inspirere arbejdspladsen til selv at tage fat om det psykiske arbejdsmiljø. Der er behov for holdbare løsninger, og arbejdspladserne skal selv føle ejerskab – og derfor tror jeg på den her model, hvor konsulenterne bidrager med konkret viden og værktøjer til nøglepersonerne på arbejdspladsen, siger Benny Andersen. 


Som startskud på SPARK afholdes der en konference den 11. april 2016. Læs mere om hele indsatsen på www.sparkweb.dk

 

Bliv medlem