Gå til indhold

LO-kongres

Ny formand for et nyt hold

På LO’s kongres blev Lizette Risgaard valgt som ny formand og fik en ny kvartet af næstformænd bag – og få dage efter satte hun et nyt administrativt hold

13. november 2015

Artikel

Forfatter: Af Jens Nielsen

Harald Børsting har fortalt sin sidste anekdote og siddet ved forhandlingsbordet som LO-formand for sidste gang, og hovedorganisationens nye formand hedder Lizette Risgaard. Og en af hendes fremmeste opgaver i den kommende kongresperiode bliver at udvikle planerne om fusionen med FTF og dannelsen af en samlet hovedorganisation for 1,5 mio. lønmodtagere.

Det står klart, efter at den hidtidige næstformand på LO-kongressen i slutningen af oktober klart vandt kampvalget over den eneste modkandidat, Flemming Vinter fra Hærens Konstabel og Korporalforening. Lizette Risgaard fik 312 af de 399 stemmer.

– Jeg er stolt over den tillid, I som kongressens delegerede har vist mig. Jeg er sikker på, at vi får et godt samarbejde om de opgaver, der venter – både når det gælder LO/FTF-delen og alt det øvrige politiske arbejde, der venter, sagde nyvalgte Lizette Risgaard – der i sit kandidatur bl.a. havde opbakning fra Socialpædagogerne.

Firbackkæden

Bag sig har Lizette Risgaard det, der i fodbold ville hedde en firbackkæde, idet kongressen vedtog et forslag fra Dansk Metal, der betyder en opgradering af den politiske ledelse: Hvor der før var en formand, en næstformand og to politiske sekretærer, har ledelsen nu en formand og fire næstformænd til at dele opgaverne.

De fire næstformænd blev valgt efter formandsvalget – og der var ingen modkandidater til de fire poster. Forrest i rækken, som stedfortrædende formand, står Arne Grevsen, der i de sidste 11 år har været gruppeformand for det grønne område i først SiD og siden i 3F. De tre øvrige næstformænd er Ejner K. Holst, der indtil kongressen var politisk sekretær i LO, Nanna Højlund, der kommer fra en post som forbundssekretær i FOA og derudover er nyvalgt formand for Kvinderådet, samt Morten Skov Christiansen, der kommer fra posten som formand for LO Hovedstaden, men har en fortid i netop Dansk Metal.

Men ikke kun den politiske ledelse i LO-huset blev udskiftet. Få dage efter kongressen blev de fire øverste administrative chefer i LO – sekretariatschefen, økonomichefen, kommunikationschefen og udviklingschefen – noget overraskende alle fyret.

Der blev hurtigt sat navn på afløserne for de to førstnævnte: Michael Jacobsen, der kommer fra en stilling som sekretariatsleder i Akademikernes A-kasse, er fra 1. december ansat som chef for ledelsessekretariatet, og Allan Lyngsø Madsen, der nu er cheføkonom i Dansk Metal, starter ligeledes 1. december som LO’s nye cheføkonom. 

 

Bliv medlem