Gå til indhold

Arbejdsmiljø

Udbrændthed kan føre til depression

Jo mere udbrændte, vi føler os på jobbet, jo større er risikoen for at komme i behandling med antidepressiv medicin, viser nyt dansk studie

16. oktober 2015

Artikel

Forfatter: Af Tina Løvbom Petersen

Der er god grund til at tage det alvorligt, hvis du føler dig udbrændt. For jo mere udbrændt, man føler sig i arbejdslivet, jo større er sandsynligheden for, at man ender med at skulle i antidepressiv behandling. Det viser et nyt studie blandt knap 3.000 medarbejdere inden for socialforvaltning, hjemmepleje og hospitaler i Danmark, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har offentliggjort.

– Resultaterne viser, at blandt de kvindelige medarbejdere i de brancher, vi har undersøgt, er risikoen for at komme i antidepressiv behandling 11 pct. for de kvinder, der oplever en høj grad af udbrændthed – mod fem pct. for de kvinder, der oplever en lav grad af udbrændthed.

Og for mænd, som oplever en høj grad af udbrændthed, er risikoen for at komme i antidepressiv behandling 18 pct. – mod fire pct. for de mænd, der oplever en lav grad af udbrændthed.

Resultaterne understreger derfor, at det skal tages meget alvorligt, når medarbejdere oplever, at de har symptomer på udbrændthed, siger seniorforsker på NFA Ida E.H. Madsen, som er en af forskerne bag undersøgelsen.

Udbrændthed er en tilstand præget af følelsesmæssig udmattelse og manglende energi, som kan være et resultat af langvarig arbejdsrelateret stress – og man møder ofte udbrændthed inden for professioner, hvor medarbejderne arbejder med mennesker – som fx socialpædagoger.

De klassiske symptomer på udbrændthed er, at man føler sig udkørt efter en arbejdsdag, at man er udmattet om morgenen ved tanken om at skulle på arbejde igen, at man føler sig udmattet og belastet i løbet af dagen – og at man i sin fritid ikke har så stort overskud til at være sammen med familie og venner.

Flest kvinder har deltaget

I undersøgelsen var 81 pct. af deltagerne kvinder – og fordi der deltog forholdsvis få mænd, kan det være svært at konkludere, at udbrændte mænd generelt har en større risiko end kvinder for at udvikle en behandlingskrævende depression, lyder det fra Ida E.H. Madsen, som dog er en anelse overrasket over sammenhængen.

– Tidligere forskning tyder på, at mænd med psykiske helbredsproblemer har lavere sandsynlighed end kvinder for at komme i behandling. En forklaring på den stærkere sammenhæng blandt mænd kan derfor måske være, at mænd venter længere med at opsøge en læge end kvinder, og derfor kan deres tilstand nå at udvikle sig mere alvorligt og blive mere behandlingskrævende, siger hun.

Ifølge undersøgelsen er sammenhængen mellem udbrændthed og risikoen for at komme i antidepressiv behandling lidt stærkere blandt ufaglærte kvinder eller kvinder i jobs, der kræver kort uddannelse. 


Læs mere om undersøgelsen på www.kortlink.dk/hfn6

 

Bliv medlem