Gå til indhold

Anbragte

Ny film om livet på døgninstitutioner

Ti anbragte børn og unge får ordet i en ny film, der belyser livet på en dansk døgninstitution. Der er også udgivet et hæfte, som kan bruges til faglige diskussioner

16. oktober 2015

Artikel

Forfatter: Af Maria Rørbæk

– Det er en specialskole for børn, der har sygdommen ADHD, og det, der hedder angst, og så klaustrofobi. Og så er der de voksne, der er ansat til at kunne holde børnene, når de går i flip. Sådan beskriver drengen ‘Krestoffer’ sin skole i filmen ‘Et rigtigt hjem?’, der belyser livet på en dansk døgninstitution set ud fra børnenes perspektiv. Ti anbragte børn og unge får mikrofonen for at fortælle om deres liv – og om temaer som fx skolen, magtanvendelser, dagsrapporter, journaler og fordomme om børn på institution.

Det er Simon, der sætter ord på oplevelsen af andres fordomme:

– Jeg har prøvet at være ude i nogle ungdomsklubber, hvor der er folk, der har kaldt os psykopater og de værste ting, og vi har måttet forklare, at vi er helt almindelig børn. Man kan godt mærke, at der er en unødvendig respekt for os, når vi træder ind i en ungdomsklub – man kigger sig lige over skulderen og tænker: ‘Nårh, men der er institutionsbørnene’.

Dagsrapporter

Sigrid fortæller om dagsrapporter set fra et børneperspektiv:

– Måske hvis der er en pædagog, som man har været oppe at skændes med, som synes, at man har opført sig på en helt anden måde, end man selv synes, så får alle de voksne at vide, at man har opført sig på den måde, som pædagogen synes. Og så får man et dårligt rygte. Eller måske ikke et dårligt rygte, men du bliver stillet i et dårligt lys.

Filmen udgives sammen med et hæfte, der kan bruges til faglige diskussioner fx ud fra følgende spørgsmål:

Hvor meget skal man skrive ned om den enkelte, når man tænker, at det kan forfølge den unge? Og hvordan er man tilstrækkelig kritisk over for alt det, man læser om børn/unge, som man har fået i sin varetægt?

De anbragte børns beretninger kædes i filmen sammen af fortælleren Malkit Singh, der selv har været børnehjemsbarn og nu fortæller ud fra et voksenperspektiv.


Filmen er produceret af Gekko og instrueret af Lars Gudmand Hansen. Materialet kan hentes på www.kortlink.dk/hff2  

 

Bliv medlem