Gå til indhold

Tilbageblik

Mange flere bøger til udsatte børn

I august havde Rachel Röst Larsen samlet 26.000 bøger ind til udsatte børn og unge – nu er antallet mere end fordoblet, og hun har fået fem priser og et besøg af statsministeren

2. januar 2015

Artikel

Forfatter: Af Maria Rørbæk

Man kan kun komme frem ad små stier. Ellers er her faktisk bøger overalt. Sådan beskriver den tidligere anbragte og nuværende litterat og børnebogsforfatter Rachel Röst Larsen det kælderlokale på Østerbro i København, hvor projekt Læs for livet holder til.

Projektets formål er at indsamle bøger og donere dem til fx døgninstitutioner, opholdssteder og andre hjem for udsatte børn, og siden nærværende fagblad beskrev projektet i august, er det kun gået hastigt fremad.

– Kort efter, at artiklerne havde været i Socialpædagogen, fik vi fem henvendelser fra anbringelsessteder, der gerne ville have doneret et bibliotek, og siden har vi faktisk været udsat for en ren prisregn, der har givet endnu mere omtale – og ført til endnu flere henvendelser. Både fra anbringelsessteder og folk, der ønsker at donere, siger Rachel Röst Larsen.

De fem priser, som Læs for Livet har modtaget, er Læseinitiativ-prisen, Børnesags-prisen, Klods Hans-prisen (selskabet for dansk børnelitteratur), Børnebibliotekarernes Kulturpris samt Benny Andersen Prisen (forfatteren, ikke formanden, red.).

Håber på fondsstøtte

Derudover har Læs for Livet også haft besøg af statsminister Helle Thorning Schmidt (S), der efterfølgende på Socialpædagogernes kongres begejstret fortalte om projektet – og selv havde foræret nogle bøger fra sine egne hylder. Hun er langt fra alene om at donere til projektet, der både modtager fra private, forlag og forfattere og nu næsten har indsamlet 70.000 bøger.

Som vi skrev i artiklen fra august oplevede Rachel Röst Larsen i begyndelsen en modvilje og manglende interesse fra anbringelsesstederne, der sjældent selv vurderede manglen på bøger som et stort problem – men nu kan hun mærke, at stemningen er vendt.

– Og lige nu har vi en lille kø på syv anbringelsessteder, der gerne vil have et bibliotek – men som må vente, siger hun.

Læs for Livet er indtil videre blevet drevet på frivillig basis, men nu søger Rachel Röst Larsen fonde i håb om at få midler til at dække lønudgifter og også få nogle større lokaler.

– Der er over 300 anbringelsessteder i Danmark, og vi har kun været ude på 33. Det ville være fedt, hvis vi kunne få tid og midler til at dedikere indsatsen endnu mere, siger hun.

Orøstrand Skole- og Behandlingshjem

Et af de anbringelsessteder, der har modtaget bøger fra Læs for livet er Orøstrand Skole- og Behandlingshjem. I august beskrev skolelederen, Line Engelbrecht Kamp, hvordan der havde været diskussioner om placeringen af i alt ca. 1.000 bøger, der dels kom fra Læs for livet, dels var samlet ind af to lokale menighedsråd.

– Nogle af mine medarbejdere, der jo er lærere, lægger vægt på, at bøger er meget værdifulde og noget, der skal passes på. Derfor ville de gerne have dem stående et sted, hvor der var styr på dem, så vi fx vidste, hvem der lånte hvad. Men jeg har lagt vægt på, at bøgerne skal være til rådighed 24 timer i døgnet, syv dage om ugen, og at de skal stå et sted, hvor børnene selv kan gå på opdagelse, sagde hun.

Den tilgang har Line Engelbrecht Kamp på ingen måde fortrudt.

– Vi har behandlingskrævende børn, der godt kan blive vrede – og også godt kan blive vrede på en bog – men generelt oplever jeg, at der er stor respekt om bøgerne. Fx kan jeg se, at der er nogen, der går og ordner og fx sørger for, at de syv Harry Potter bøger hele tiden står samlet.

Særlig stemning

I august-nummeret fortalte Line Engelbrecht Kamp om den store reol, der var ved at blive bygget i aulaen. Nu er reolen en realitet.

– Og det giver stemningsmæssigt noget helt særligt, når du træder ind i et rum, og den ene væg er helt dækket af bøger. Noget ro og noget hjemligt, siger Line Engelbrecht Kamp.

Hendes kontor ligger lige ved siden af, og hun elsker lyden af børn, der kigger på bøger.

– Så småsnakker de: ‘Har du læst den her?’. Og: ‘Synes du ikke, at den her ser spændende ud?’. Vi er stadig meget glade og beærede over, at vi har fået så vigtig en gave, og jeg håber og tror, at vi senere på året også kan spore, at børnene er blevet lidt bedre til at læse. 


Læs mere om projektet på www.laesforlivet.dk

 

Bliv medlem