Gå til indhold

Tilbageblik

Ledsagelse slog alle debatrekorder

Gode råd og fagpolitisk debat. I 2014 har der været gang i Socialpædagogens facebookgruppe, hvor der kom 401 indlæg om det emne, der skabte mest debat

2. januar 2015

Artikel

Forfatter: Af Maria Rørbæk

Er der andre end mig, der lige for tiden oplever, at vi nu skal tage på ferie med borgere uden løn og være glade for turen og oplevelsen? Hvis ja – hvordan forholder I jer til, at vi skal have penge med på job?

Sådan lød det indlæg i fagbladet Socialpædagogens facebookgruppe, der blev startskuddet til årets suverænt største debat med i alt 401 indlæg – fordelt på 13 forskellige tråde.

Baggrunden for debatten er, at KL i begyndelsen af 2014 meldte klart ud om reglerne for socialpædagogisk bistand i forbindelse med udviklingshæmmede og andre handicappede menneskers ferier og fornøjelser: Den handicappede må kun betale for sig selv, og kommunen må ikke opkræve betaling, der dækker udgifterne til personalet, sådan som det ellers tidligere har været praksis mange steder.

Af facebook-debatten lød det nu ikke ligefrem som om, socialpædagogerne tog på ture uden løn – derimod blev det fra flere sider pointeret at udviklingshæmmede og andre nu ville gå glip af oplevelser og i højere grad blive isoleret, og debatten bølgede med emner som: Hvad sker der i praksis hos jer? Er brugerbetaling i orden? Hvad kan Socialpædagogerne som fagforening gøre?

Færre ferier og aktiviteter

Som Socialpædagogen har beskrevet i en række artikler, førte udmeldingen fra KL til et lavere aktivitetsniveau for bl.a. udviklingshæmmede – til gengæld vedtog partierne bag satspuljeforliget sidst på året at afsætte knap 40 mio. kr. over tre år til at styrke ‘kommunernes mulighed for at iværksætte og afprøve nye initiativer rettet mod samvær og aktiviteter for mennesker med handicap’.

Et beløb, der i LEV’s øjne dog kun er et meget lille plaster på såret, for som formand Sytter Kristensen sagde i en pressemeddelelse:

– 39 mio. kr. er i denne her sammenhæng helt utilstrækkeligt. Det rækker til mindre end en times ledsagelse om måneden for de cirka 5.000 udviklingshæmmede, som er allerhårdest ramt af kommunernes indespærring.

I Socialpædagogens facebookgruppe fortsatte debatten sidst på året, hvor fx Claus Jensen den 6. november skrev:

– Hvad sker der for vores politikere? Hvis det fortsætter på denne måde, så kan vi jo lige så godt spole filmen tilbage til før 80’erne, og bare spærre alle, som falder uden for samfundets normer, inde igen.

Og eksempelvis Henrik Lysdahl svarede:

– Ved ikke om jeg synes, at det er en kommunal opgave at sørge for, at mennesker kommer på ferie. Det er der jo mange andre, som heller ikke gør.

Magtanvendelse og konkrete tips

Med i alt 401 indlæg slår emnet ledsagelse alle debatrekorder. Til sammenligning kom der ‘kun’ 80 indlæg om det næstmest diskuterede emne, nemlig magtanvendelser.

At der kommer reaktioner, når nogen sætter noget til debat, er til gengæld ganske typisk. 23 gange er der kommet mere end 20 kommentarer til et indlæg – og kun sjældent spørger nogen uden at få svar.

De emner, der er blevet debatteret i gruppen, spænder fra spørgsmålet om, hvorvidt det er godt eller skidt, at Socialpædagogernes medlemmer får tilsendt en kalender med posten, til helt konkrete pædagogfaglige spørgsmål som fx: Er der nogen, der kender et piktogramsystem for voksne borgere med en mindre retardering?

Særligt studerende efterspørger ofte hjælp til opgaver inden for det socialpædagogiske område.

Der er knap 6.000 medlemmer af Socialpædagogens facebookgruppe.

Diskuter på facebook: Hvad skal vi skrive om i 2015?


I dette nummer kigger vi tilbage på Socialpædagogen i 2014 – men hvad bør redaktionen tage fat på i 2015? Hvad vil du allerhelst læse om?

Deltag i debatten på facebook / se hvordan på www.sl.dk/facebook

 

 

Bliv medlem