Gå til indhold

Tilbageblik

Christ, christ og tre gange christ!

I 2014 fik fagbladet Socialpædagogen sin første journalistpraktikant – eller gjorde vi? Der opstod tvivl om, hvorvidt Wironika Falkendorff-Glad var en ægte eller fiktiv person

2. januar 2015

Artikel

Forfatter: Af redaktionen

Der var langt fra enighed i læserskaren, da Socialpædagogen i sommers bragte tre bagsider med dagbogsnotater fra journalistpraktikant Wironika Falkendorff-Glad, der meget mod sin vilje blev sendt ud i den socialpædagogiske virkelighed som sommervikar på Botilbuddet Blomstervej.

 – Jeg har været medlem af SL – og modtaget Socialpædagogen – siden 1973, og jeg husker ikke, at jeg før har været så spændt på, at næste nummer dumper i postkassen! Vi er mange her på arbejdspladsen, der har moret os, lød en kommentar i den ene ende af skalaen.

– Er jeg den eneste, der er helt og aldeles provokeret til det yderste? Af den tilsyneladende ‘sprudlende’ bagside på Socialpædagogen denne gang? Projektet med en journaliststuderende, der fører dagbog, er en fin måde at gøre tingene på, det er som sådan ikke det, der rører sig i mig… Men at skrive sådan dér i Socialpædagogen – endvidere at tillade det – ja, det vækker sgu harme hos de socialpædagoger, som jeg omgås, lød det i den anden ende.

Fjernt fra Go’morgen Danmark

Wironika Falkendorff-Glad, der var udstyret med mailadressen satire@sl.dk, havde egentlig drømt om at blive journalistpraktikant på Go’morgen Danmark, men måtte lade sig nøje med den allersidste plads, der var tilbage: Den på fagbladet Socialpædagogen.

– Hvor dybt kan man synke? Socialpædagog lyder jo som ost med ost på. Social og pædagog. Som om alle pædagoger ikke er sociale – eller… Man kan måske også være asocial pædagog, eller hvad har de gang i, skrev hun fortvivlet i sit første dagbogsnotat.

Endnu værre fik Wironika det, da redaktøren sendte hende ud på Botilbuddet Blomstervej, hvor hun mødte en helt fremmed verden, der blev beskrevet med et alt andet end etisk korrekt sprogbrug:

– Har haft min første dag på Botilbuddet Blomstervej. Blev vist rundt af en, der hedder Martin. ‘Nu skal du først hilse på medarbejderne ovre i dagtilbuddet’, sagde han. Jeg var ved at få et chok. Nogle af dem kunne ikke tale, andre sad og rokkede. Hvordan skal det så ikke gå, når jeg skal møde tosserne, tænkte jeg – men så fandt jeg heldigvis ud af, at medarbejderne var tosserne. De andre, dem der får løn for at være på Botilbuddet Blomstervej, hedder personalerne, lød en beskrivelse, der fik nogle læsere til at le – og stødte andre.

Sandt eller falsk

Ved dette blads deadline var det stadig uvist, om Wironika Falkendorff-Glad rent faktisk er en virkelig person – eller om hun er et produkt af redaktionens syge fantasi.

I sensommeren stod det dog klart for alle – ikke mindst Wironika – at hun i den grad var fejplaceret på Socialpædagogen og med hjælp fra praktikvejledningen på Danmarks Journalisthøjskole, lykkedes det at skaffe en anden plads:

– Web-magasinet ‘Pels & Vin’ er bare så meget mere mig. Her kan jeg udfolde mit talent, og jeg fatter simpelt hen ikke, hvordan nogen kan holde ud at arbejde med socialpædagogik, siger hun. Og tilføjer:

– Christ, christ og tre gange christ! 

 

Bliv medlem