Gå til indhold

Spådom

Tæt på en sand profet

12 ud af 13 rigtige sendte årets profettitel vestpå

2. januar 2015

Artikel

Forfatter: Af profetbestyreren

Lige ved og næsten – sådan blev det for vinderen af Profet 2014. 12 ud af 13 rigtige – det er flot, ganske vist ikke nok til at kalde sig vaskeægte statsautoriseret profet. Men nok til at vinde årets dyst for næsen af tre andre kombattanter med 11 rigtige.

Vi vender tilbage til vinderen senere. Først skal der traditionen tro jokkes lidt i de brølere og fejlagtige forudsigelser, som årets profetaspiranter har gjort sig skyldige i.

Men hov – der er slet ikke så mange, der skal hænges ud i år. Niveauet er mægtig fint. Der er ingen ægtepar på sydhavsøerne, der skal tampes. Ingen mandlig socialpædagog fra det midtjyske, der skal fremhæves for at have taget særligt meget fejl. Nej, den småsadistiske glæde er i år ikke profetbestyreren undt. Selvom der selvfølgelig godt lige kunne ofres et par ord på en vis Juel Rasmussen, der tog årets bundrekord med kun fem rigtige profetier.

Men nej, det ville være fejt og ødelægge den gode profeti-stemning her ved indgangen til et nyt ukendt år.

Vi iler i stedet til en gennemgang af de 13 udfordringer, profetaspiranterne blev stillet overfor. Og som vanligt spændte de politiske spørgsmål ben for en del – der velsagtens blev fanget i det velkendte limbo mellem realitetssans og ønsketænkning.

Det gjaldt således også en af de absolutte topscorere i år, der kunne have sneget sig op på en delt førsteplads, havde hun ikke ønsket sig/frygtet, at der blev udskrevet folketingsvalg i år (spørgsmål 1). Det blev der som bekendt ikke, så det var surt for Inge i Give.

Hun havde til gengæld gennemskuet, at der igen igen blev luftet ud i Socialministeriet, og at en ny minister satte sig til rette (spørgsmål 2). Den havde årets vinder til gengæld ikke set komme – og dermed missede han – thi en mand er det – muligheden for at træde ind i den lille sluttede kreds af sande profeter.

Bagklog m.m.

De fleste havde derimod en anelse om, at skattesagen ikke ville få så store konsekvenser for de Venstre-politikere, der var eller måske ikke var involveret, at de ville træde ud af politik (spørgsmål 3). I bagklogskabens ulideligt klare lys, der jo er en naturlig type belysning i profetibranchen, var det nok også et lidt naivt spørgsmål.

Nå, i forbundets forretningsudvalg er der fortsat ligevægt mellem sværd- og spindesiden (spørgsmål 4), idet Verne Pedersen på kongressen blev valgt som afløser for Pernille Christoffersen som 2. næstformand. I øvrigt enstemmigt og uden modkandidater.

Knapt så langt er man nået på Christiansborg, når det handler om at vedtage en ny lovgivning, der sikrer forsikringsdækning af socialpædagoger, der kommer til skade i deres arbejde med voksne borgere (spørgsmål 5). Før sommerferien havde to partier – Enhedslisten og Dansk Folkeparti – ellers fremsat et beslutningsforslag, der ville pålægge regeringen at komme med et udspil til en løsning. Det nåede dog ikke at blive behandlet inden sommerferien, og dermed bortfaldt det, men i efteråret tog partierne sagen op igen. Noget skete der, men altså… ingen lovgivning om sagen i 2014. Måske en sag for det kommende års profeter?

Mens det – desværre – ikke lykkedes at få etableret en særlig kompetenceudviklingsfond på det private område ved OK-forhandlingerne i vinter og forår 2014 (spørgsmål 6), strakte pengene i fonden på det kommunale område længere, end de fleste måske havde beregnet (spørgsmål 7). De var ikke ingenlunde opbrugt 1. april, som der blev spurgt om. Først her i slutningen af året måtte puljen melde udsolgt. I de OK-forhandlinger, der nu er i gang, diskuteres grundlaget for fonden igen.

Flere ansøgere

Og så – tradadaaa – den helt store ting på det socialpædagogiske område i 2014: den nye uddannelse (spørgsmål 8). Den gik i luften med efterårssemestret og ansøgningsmæssigt var det en flyvende start. Antallet af ansøgere til pædagoguddannelserne rundt om i landet steg med 7 pct., når man tæller dem, der havde uddannelsen som førsteprioritet.

Til gengæld var ledigheden blandt socialpædagoger ikke faldet (spørgsmål 9) fra oktober 2013 til oktober 2014. Men den var på den anden side ‘kun’ steget med ni personer. Både i 2013 og 2014 lå ledigheden 1. oktober på 3,3 pct., og vi lader derfor nåde gå for ret og har her accepteret både ja- og nej-svar som rigtige.

KL blødte derimod ikke op (spørgsmål 10). Der er ikke indledt forhandlinger om en overenskomst for familieplejere. Og det er ikke længere en socialpædagogisk arbejdsplads, der sidder på førstepladsen efter seneste udgave af konkurrencen om ‘Danmarks bedste arbejdsplads’ (spørgsmål 11). Til gengæld fik sidste års vinder, Bofællesskaberne Edelsvej, æren af tidligere på året at blive kåret som Europas næstbedste arbejdsplads i kategorien mellemstore arbejdspladser.

Mod nye mål

Næstsidst i denne gennemgang finder vi en optur for fagbladets facebookgruppe, der nåede langt over de 5.000 medlemmer, der var blevet spurgt om (spørgsmål 12) – i skrivende stund medio december er der 5.777 medlemmer, så hvornår der mon skal spises 6.000 medlemmer-kage på den lille redaktion?

Til slut en grim skuffelse. Det blev ikke til curlingmedaljer ved OL i Sotji. Både herre- og dameholdet sluttede på en hæderlig, men også hurtigt glemt sjetteplads. Hul i det. Vi vælger at se fremad. Stenen er sat mod nye mål.

Og hvem er han så, den fiffige rad, der løber med prisen og æren som årets vinder? Ja, som nævnt tidligere var han kun et socialministerskifte fra den totale triumf og en egentlig profettitel, men tillykke alligevel til 12 ud af 13-profeten:

Jens Jakobsen fra Holstebro.

Hædersbeviset og lidt til ganen er på vej.

Og et bravo til den trio af kvinder, der fulgte vinderen til dørs med 11 rigtige: Else Marie Dahlbom, Terndrup, Hanne Lorenzen, Græsted og Inge Speedtsberg, Give. En trøstepræmie er på vej til jer.

Nu truer et nyt profetår (se bagsiden), så husk, at lige som en fremmed er en ven, du endnu ikke har mødt, så er 2015 blot et år, du endnu ikke har overstået. 

 

Bliv medlem