Gå til indhold

Kommentar

Ni millioner til medlemmerne

Det er afgørende for os som forbund, at vi med lønforsikringen kan give medlemmerne noget, som man kun kan få som medlem

16. januar 2015

Artikel

Forfattere: Af Kaj Skov Frederiksen og forbundskasserer

Her i januar fylder Socialpædagogernes lønforsikring et år. Og på det år, vi har haft den service for vores medlemmer, har vi udbetalt lønforsikring til 747 medlemmer. Samlet beløber det sig til omkring ni mio. kr.

Da vi i oktober 2013 indførte lønforsikringen, var vi et af de første fagforbund, der fik en fælles lønforsikringsordning. Det har fået en del opmærksomhed, og siden er flere forbund fulgt efter. Og når vi skal samle op her efter det første år, må man sige, at ordningen er en succes og til fulde giver os det, vi havde forventet at kunne tilbyde vores medlemmer. For det første har vores medlemmer taget utroligt positivt imod ordningen. Vi har fået mange tilbagemeldinger om, at ordningen opleves som en god tryghed; med den i hånden kan medlemmerne vide, at økonomien hænger sammen, hvis man skulle gå hen at blive arbejdsløs. Og for det andet kan vi se, at de medlemmer, som har haft brug for lønforsikringen, fordi de har mistet deres arbejde, er tilfredse med den økonomiske håndsrækning.

Lønforsikringen betyder i praksis, at man for 40 kr. om måneden får en forsikring, der sikrer, at man i de første seks måneders ledighed får suppleret sine dagpenge, så man samlet får udbetalt, hvad der svarer til 80 pct. af den løn, man havde, da man mistede arbejdet. For vores ledige medlemmer har det betydet, at de i gennemsnit har fået knap 4.000 kr. om måneden udbetalt fra lønforsikringen oven i dagpengene. Prisen reguleres i 2015.

Vi har talt med en række af de medlemmer, der fået udbetalt lønforsikring. Og vi har fået historier om, hvordan de ekstra penge har været med til at sikre ikke bare en roligere nattesøvn, men også givet dem mulighed for at få ro på i den periode, de har brugt på at finde et nyt arbejde. Og det er jo den dybere mening med vores lønforsikring!

En af dem fortalte til i et interview til et af vores nyhedsbreve og til fagbladet: ’Det har betydet alverden for mig. Det er så tiltrængt med de ekstra penge. Jeg står i en svær situation som arbejdsløs og enlig mor til et lille barn. […] Men det at jeg fik omtrent 4.000 kr. ekstra pr. måned i en periode betød, at jeg så i det mindste ikke skulle have ondt i maven af bekymringer over, hvordan jeg fik råd til mad, transport, institutionsplads og bleer til min datter’.

Vores lønforsikring er en del af medlemsskabet – det er en fælles ordning. Og det betyder, at man ikke behøver at gøre sig overvejelser omkring, hvordan og hvornår man er forsikret. Alle vores medlemmer – med de få undtagelser, som er beskrevet i ordningen – er automatisk dækket af lønforsikringsordningen, uden at de skal gøre noget aktivt. Det har vi valgt, fordi det er afgørende for os som forbund, at vi med lønforsikringen kan give medlemmerne noget, som man kun kan få som medlem. Her gør det en meget tydelig og konkret forskel at være en del af fællesskabet.

 

Bliv medlem