Gå til indhold

Efterværn

Hjælp til at blive voksne

Anbragte unge klarer sig bedre, hvis de får hjælp i overgangen til voksenlivet, viser undersøgelse

16. januar 2015

Artikel

Forfatter: Af Lone Marie Pedersen

Unge, som afslutter en anbringelse, har generelt ringere forudsætninger for at klare overgangen til voksentilværelsen problemfrit. Det skyldes bl.a., at de som oftest skal stå på egne ben langt tidligere end andre unge, eftersom de formelt set er voksne den dag, de fylder 18 år. Dette indebærer for mange unge, at deres anbringelse ophører. Men det problem kan der gøres noget ved. En ny undersøgelse viser, at tidligere anbragte unge klarer sig bedre, hvis de får hjælp i overgangen til voksenlivet – et såkaldt efterværnstilbud. Undersøgelsen er lavet af Trine Teglgaard, der er kandidat fra Danmarks Pædagogiske Universitet.

– Ni ud af ti unge føler, at efterværnet har hjulpet dem til en selvstændig voksentilværelse. Her har relationen til pædagogerne i efterværnet været væsentlig for den gode udslusning og ydermere givet de unge en følelse af at høre til et fællesskab, siger hun.

Undersøgelsen er lavet ud fra et kvalitativt studie af efterværnstilbuddet Bogruppen på Holmstrupgård, der er en socialpsykiatrisk behandlingsinstitution i Region Midtjylland for unge med psykiske vanskeligheder.

Efterværn gør en forskel

– Der er mange, som bliver udskrevet fra en institution og skal direkte ud i det virkelige liv. Det ville jeg ikke have håndteret særligt godt. Jeg ville have været faldet fra hinanden og formentligt endt på psyk igen, hvis ikke det havde været for efterværnet. Det er jeg overbevist om, forklarer Philip, der tidligere var været anbragt på Holmstrupgård. 

Paul Dearman, leder af Bogruppen, er glad for resultatet, men der kan gøres mere.

– Undersøgelsen er positiv, men vi skal passe på, at vi ikke bliver for tilfredse. Jeg mener, at vi hele tiden skal se på, hvordan vi kan gøre denne overgang endnu lettere for de unge.

Et notat lavet af Rambøll for Egmont Fonden viser, at tidligere anbragte statistisk set klarer sig dårligere end deres jævnaldrende, når det drejer sig om uddannelse, job og økonomi. Eksempelvis gennemfører kun 40 pct. af alle børn, der er anbragt uden for hjemmet, en ungdomsuddannelse, mod 80 pct. af deres jævnaldrende. 

 

Bliv medlem