Gå til indhold

Voldsskadeforsikring

Er du kommet til skade ved en voldsom hændelse på din arbejdsplads efter 1. januar 2025, kan du have mulighed for at søge om erstatning efter den nye voldsskadeforsikring.

Tilbage til arbejdsliv og vilkår

Der vil derfor være mulighed for at søge om erstatning, når man er kommet til skade ved vold, trusler eller andre voldsomme hændelser på arbejdet (herunder fx magtanvendelser) inden for mange socialpædagogiske arbejdsområder. Ordningen gælder kun for arbejdsulykker.

Voldsskadeforsikringen er for personer, der arbejder med omsorgsarbejde, der er i særlig risiko for vold fra borgere, som de drager omsorg for.

Spørgsmål og svar om voldsskadeforsikringen

Voldsskadeforsikringen gælder for arbejdsulykker sket fra og med den 1. januar 2025.

Du er omfattet af forsikringen:

  • hvis du har været udsat for en arbejdsulykke i forbindelse med en voldsom hændelse på din arbejdsplads fra en af de borgere, som du drager omsorg for (vold, trusler, tumult, voldsom magtanvendelse, seksuelle overgreb) og
  • din arbejdsgiver har tegnet voldsskadeforsikring.
  • Er du ansat på en omsorgsarbejdsplads, hvor der er en særlig risiko for at blive udsat for vold, er arbejdsgiver lovpligtig til at tegne forsikring. Har en arbejdsgiver ikke tegnet lovpligtig forsikring, kan du have ret til erstatning alligevel.

Hvis din arbejdsgiver har tegnet forsikring, kan din arbejdsgivers arbejdsskadeforsikringsselskab vejlede dig om dette.

Arbejdsskadeforsikringsselskabet har pligt til at undersøge, om du er blevet vejledt korrekt, og om din arbejdsgiver burde have tegnet forsikring.

Både din arbejdsgiver og arbejdsskadeforsikringsselskabet har pligt til at vejlede dig om forsikringen.

Du skal selv anmode din arbejdsgiver eller forsikringsselskabet (som udgangspunkt det samme som arbejdsskadeforsikringen) om, at du ønsker erstatning efter ordningen.

Fristen for at søge er to år efter ulykken.

Fristen for at søge er to år efter ulykken.

En skade er anmeldt, når du har bedt din arbejdsgiver om at anmelde skaden til forsikringen, eller hvis du selv har anmeldt skaden direkte til forsikringsselskabet.

Det kan være relevant at anmelde, hvis du har sygefravær i forbindelse med ulykken, får et løntab i forbindelse med ulykken (ikke nødvendigvis varigt) eller har fået ødelagt tøj eller andre genstande.

Du kan få erstatning, som ellers ikke vil være omfattet af arbejdsskadesikringsloven. Det vil sige godtgørelse, hvis du har været sygemeldt (svie og smerte), erstatning ved et løntab (selvom det ikke er varigt), hvis du har fået ødelagt dit tøj eller en særlig tort-erstatning, hvis du har været udsat for særligt krænkende/ydmygende handlinger (f.eks. indespærring, seksuelle krænkelser mv).

Ved voldsskadeforsikringen kan man få dækket krav, som ikke er omfattet af arbejdsskadesikringsloven, der dækker varigt mén og erhvervsevnetab samt nødvendig behandling. Det drejer sig om:

  • Svie og smerte - erstatning pr. sygedag/dage, hvor man er under behandling. I 2024 er det 230 kroner pr. fulde sygedag.
  • Tabt arbejdsfortjeneste – erstatning ved løntab efter en skade.
  • Yderligere erhvervsevnetabserstatning, hvis dit erhvervsevnetab bliver beregnet højere efter erstatningsansvarsloven.
  • Tort/krænkelsesgodtgørelse ved særligt krænkende hændelser som indespærring eller seksuelle overgreb.
  • Ødelagte genstande, for eksempel tasker og tøj.

Nej. Din arbejdsgiver får ikke adgang til oplysningerne i din sag og kan ikke klage over afgørelser om din ret til erstatning eller om størrelsen på en erstatning.

Din arbejdsgiver kan kun klage, hvis din arbejdsgiver ikke har tegnet forsikring og er uenige i, at de skulle være forsikringspligtige. Du har også mulighed for at klage, hvis du mener, at din arbejdsgiver burde have tegnet forsikring.

Ja. Har din arbejdsgiver tegnet voldsskadeforsikring, skal din arbejdsgiver vejlede dig om muligheden for at søge erstatning ved voldsskadeforsikringen, når de anmelder arbejdsskaden.

Du kan søge med det samme, og du har mulighed for erstatning, uanset om sagen behandles hos AES eller ej.

Nej, du kan kun få erstatning, hvis der er anmeldt arbejdsulykke (konkret hændelse).

Din arbejdsgiver eller deres arbejdsskadeforsikringsselskab har pligt til at vejlede dig om voldsskadeforsikringen, hvis der er tegnet forsikringen.

Som overordnet rettesnor er ansatte ved følgende arbejdspladser dækket af sikringspligten: ansatte inden for socialområdet, ældreområdet, sundhedsområdet og undervisningsområdet, der er i særlig risiko for at blive udsat for vold, trusler og andre voldsomme hændelser.

Bliv medlem