Artboard 1 no disagree x error
Skift site

Socialpædagoger kan stabilisere traumer

Børn og unge med kroniske traumer efter vold, overgreb og svigt modsætter sig ofte behandling og er i fare for at blive retraumatiseret. En ekspert i Sleeping Dogs-metoden mener, socialpædagoger kan bidrage til at stabilisere børn og unge med traumer

Sara Marie Dynesen / Foto: Colourbox

29. jul 2020
COLOURBOX12805842.gif
Fagligt fokus

Når børn og unge har kroniske traumer efter misbrug og overgreb, har de brug for hjælp til at komme i behandling. Men i mange tilfælde har de svært ved at åbne op overfor de psykologer og familiebehandlere, der skal hjælpe dem med at bearbejde traumerne. Ofte er børnene bange, de har ikke sproget til at tale om, hvad der er sket, de kan ikke huske overgreb og andre voldsomme hændelser og mange nægter helt enkelt at gå i terapi.

Derfor er det vigtigt, at børn med traumer bliver stabiliseret, så de formår at engagere sig i deres egen livssituation og fastholde et behandlingsforløb. Det fortæller den hollandske udviklingspsykolog Arianne Struik, der er en af verdens førende eksperter i behandling af traumatiserede børn.

Hun har udviklet Sleeping Dogs-metoden, der har til formål at skabe en tilstand i barnet, hvor det bliver klar til at tale om, hvad der er sket – man vækker traumet, ’de sovende hunde’. Siden 2013 har hun samarbejdet med danske kommuner og sagsbehandlere, og har derfor indgående kendskab til danske forhold.