Artboard 1 no disagree x error
Skift site

Sociale medier gør udviklingshæmmede til lette sexofre

Borgere med udviklingshæmning, der færdes på sociale medier, er særligt sårbare overfor seksuel udnyttelse, siger ekspert. Det stiller nye krav til socialpædagoger, der, udover at forebygge overgreb, også bør støtte borgerne i retten til et digitalt og et seksuelt liv, vurderer fagfolk

Berit Jarmin, Jakob Ravn Fjordbo / Foto: Colourbox

02. okt 2019
Seksuelle overgreb.jpg
Fagligt fokus

En kvinde på et botilbud for borgere med udviklingshæmning begyndte en dag at arrangere ”stævnemøder” med mænd, hun havde mødt over sociale medier. Flere af møderne resulterede i voldsomme seksuelle krænkelser, der både mærkede hende psykisk og fysisk.  

Undervejs opdagede personalet, at kvinden var blevet systematisk misbrugt, truet og udnyttet til sex af et helt netværk af mænd, der havde gennemskuet, at kvinden havde en kognitiv funktionsnedsættelse.

Historien stammer fra undersøgelsen ”Digital sikkerhed for mennesker med kognitive funktionsnedsættelser”, som Socialt Udviklingscenter SUS står bag, og er et af de mere alvorlige eksempler på de seksuelle krænkelser, borgere med udviklingshæmning har været udsat for fra mennesker, de har mødt over sociale medier.

Beretningerne om seksuelle overgreb illustrerer ifølge Maria Lincke Løkke, rapportens medforfatter og tidligere chefkonsulent i SUS, hvordan borgere med udviklingshæmning er særligt sårbare, når de færdes på internettet og navnligt sociale medier.